Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sean Penn fick intervju med knarkkungen El Chapo

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2016 21:41.
Joaquin "El Chapo" Guzman efter att han gripits 8.1.2016
Bildtext Joaquin "El Chapo" Guzman efter att han gripits på fredagen
Bild: AFP / Lehtikuva

"Jag förser världen med mer heroin, amfetamin, kokain och marijuana än någon annan", säger knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán till den amerikanske skådespelaren Sean Penn i en intervju som publiceras av tidskriften Rolling Stone.

Ledaren för världens största narkotikakartell, Joaquin "El Chapo" Guzmán greps i fredags. Jakten på honom hade pågått sedan den spektakulära rymningen från ett mexikanskt högsäkerhetsfängelse i somras.

Nu har den amerikanska tidskriften Rolling Stone publicerat en artikel skriven av skådespelaren Sean Penn om skådespelarens besök i Guzmáns gömställe i oktober i fjol, mitt under de mexikanska myndigheternas jakt på knarkkungen. Artikeln väcker stor uppmärksamhet, speciellt i USA.

Sean Penn talar på klimatkonferensen i Paris 5.12.2015
Bildtext Sean Penn talar på en tillställning i samband med klimatkonferensen i Paris i december 2015
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mexikanska myndigheter låter nu förstå att det var knarkkungens planer på ett filmprojekt och hans träff med Penn - det vill säga Guzmáns fåfänga - som bidrog till att de kunde spåra och gripa honom.

Det ligger förstås också i deras intresse att säga att Penns besök hos Guzmán hjälpte dem. Annars skulle det vara ytterst pinsamt för dem att Penn klarade av att spåra Guzman mitt under en stor, fruktlös polisjakt på den förrymda knarkbrottslingen.

I Mexiko vill man nu Sean Penn med anledning av hans intervju med knarkkungen. En myndighetskälla uppger för nyhetsbyrån AFP att Penn eventuellt kan ha begått ett brott,

Artikeln handlar mera om Penn än Guzmán

Penns artikel i Rolling Stone är mycket lång. Egentligen handlar den ännu mera om Penn själv än om Guzmán.

Artikeln innehåller en omständlig redogörelse över hur kontakten till Guzmán etableras, krypterade meddelanden och förstörda mobiltelefoner, vägen till mötet och Penns känslor och funderingar i minsta detalj.

Kontakten till Guzmán etablerades genom den kända mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo som Guzmán fattat tycke för och som planerade ett filmprojekt med Guzmán. Hon deltar också i mötet med Guzmán.

En intervju på 17 minuter

Sean Penns möte med Guzmán pågår i sju timmar på hemlig ort någonstans i delstaten Sinaloa, knarkkungens hemstat i Mexiko. De har en överenskommelse om att Penn ska återvända senare och få två dagar på sig att intervjua Guzmán, men det mötet blir aldrig av.

Under träffen fäller Guzmán ändå åtminstone en intressant kommentar.

- Jag förser världen med mer heroin, amfetamin, kokain och marijuana än någon annan. Jag har en hel flotta med ubåtar, flygplan, bilar och båtar, säger "El Chapo".

Penns egentliga intervju med El Chapo krymper till sist ned till en videointervju som genomförs långt efter besöket. Det är en intervju på 17 minuter som sköts genom ombud.

Joaquin "El Chapo" Guzman, Sean Penn och Kate del Castillo. Nyckelpersonerna i Rolling Stones' artikel om Guzman. Artikeln publicerades 8.1.2016
Bildtext Nyckelpersonerna i artikeln: Joaquin Guzmán, Sean Penn och Kate del Castillo
Bild: EPA/JOSE MENDEZ/FACUNDO ARRIZABALAGA/JOERG CARSTENSEN

Den intervjun innehåller inte speciellt spännande uppgifter.

Guzman medger att narkotika förstör människoliv, men han själv känner ingen skuld för det. Han anser sig inte vara ansvarig för att det finns så många narkotikaberoende eller så mycket narkotika i världen.

- Nej, det är inte sant, för den dagen jag upphör att existera så kommer det inte att minska överhuvudtaget, säger El Chapo.

Mexiko planerar nu att utlämna Guzmán till USA. Men också om Guzmán i så fall kanske faktiskt tvingas stanna bakom lås och bom så kan hans affärsverksamhet antagligen fortsätta. Det har de gjort under hans tidigare fängelsevistelser.

Diskussion om artikeln