Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare Kimmo Grönlund: Kyrkan modigare än politikerna

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2016 20:00.
professor vid åa
Bildtext Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid ÅA.

I en demokratisk rättsstat som Finland ska vi inte ha några gatupatruller, och det är bekymrande att regeringen inte tar starkare ställning i frågan, anser professor Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi.

- Det enda rätta är att agera som inrikesminister Petteri Orpo (Saml) har gjort, det vill säga ta avstånd från gatupatrullerna. Vi vet ju att det är frågan om mer eller mindre rasistiska, främlingsfientliga grupper, säger Grönlund.

Men regeringens ståndpunkt är oklar. Justitieminister Jari Lindström (Sannf) ser inga problem med gatupatrullerna i sig, och statsminister Juha Sipilä (C) har inte uttalat sig alls.

Kyrkan tar modigare ställning

- Det är konstigt att dagens Finland kännetecknas av att de modigaste ställningstagandena ofta kommer från ärkebiskopen och kyrkan. Nu väntar jag att också presidenten och särskilt statsministern ska säga till folk att gå hem och låta myndigheterna sköta sitt jobb, fortsätter Grönlund.

Han drar också paralleller till den pågående antidemokratiska utvecklingen i Ungern och Polen.

- Det går mycket symbolik i det här. Vi vet hur Nazityskland kom till, vi behöver inga gatupatruller i vårt land. Det är det entydiga svaret, den entydiga slutsatsen som alla demokratiska krafter i Finland bör dra.

Diskussion om artikeln