Tysklands justitieminister: Övergreppen i Köln var sannolikt planerade
Tysklands justitieminister Heiko Maas är övertygad om att händelserna i Köln under nyårsfirandet var planerade. Samtidigt varnar han för generaliseringar.
- För att en sådan hop skulle samlas och begå sådana brott måste det ha planerats på något vis, säger Heiko Maas i en intervju i tidningen Bild am Sonntag.
- Ingen kan säga mig att det inte var koordinerat eller förberett.
Maas utesluter inte heller ett samband med överfallen på kvinnor i andra tyska städer. Han misstänker att man valde ett speciellt datum och beräknade hur mycket folk som skulle samlas. Och han tillägger att händelserna får en "helt ny dimension" om misstankarna visar sig stämma.
Bild am Sonntag citerar konfidentiella polisrapporter, enligt vilka nordafrikaner på sociala medier hade uppmanat sina landsmän att åka till Köln under nyårshelgen. Uppmaningen hörsammades av mängder av unga män, inte bara från Köln med omnejd utan också från Frankrike och Belgien.
Antalet brottsanmälningar ökar
I Köln ökar brottsanmälningarna efter oroligheterna under nyårsfirandet. Fram till söndag kväll hade polisen i Köln tagit emot totalt 516 anmälningar om brott. Det innebär att det har gjorts nästan 140 anmälningar under det senaste dygnet. Över hundra brottsutredare behandlar fallen.
Otaliga kvinnor har uppgett att de utsattes för rån och sexövergrepp under firandet. De misstänkta gärningsmännen är i första hand asylsökande och migranter från Nordafrika.
Polisen i Hamburg uppger att det begicks över 130 brott under nyårsfirandet. Det förekom bland annat sexuella trakasserier. Gärningsmännen såg enligt offren ut att ha arabiskt, afrikanskt eller sydeuropeiskt ursprung, säger en källa vid Hamburgpolisen till AFP. Inga gripanden har ännu gjorts.
Brottsligheten bland flyktingar inte större än bland infödda tyskar
Heiko Maas varnar ändå för att dra förhastade slutsatser av det som skedde i Köln. Statistiken visar att flyktingars brottslighet inte är större än infödda tyskars.
- Att från en människas ursprung försöka avgöra om han är mer benägen att begå brott, det tycker jag är riskabelt, säger ministern.
Det är också helt fel att leta efter ett samband mellan övergreppen i Köln och den ökande flyktingströmmen. Maas pekar på att Tyskland i fjol tog emot mer än en miljon migranter och flyktingar.
- Naturligtvis finns det bland de här människorna också sådana som begår brott. Men ingenting tyder på att mängden brott blivit oproportionerligt större på grund av invandringen, säger Maas.
Justitieministern tycker ändå det är skäl att skärpa lagstiftningen då det gäller utvisning av asylsökande som begår brott. Tillsammans med inrikesminister Thomas de Maizière tänker han utreda hur kriminella utlänningar snabbare skulle kunna skickas tillbaka.