Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wallström: Vi förstår Finlands rädsla

Från 2016
Uppdaterad 16.01.2016 23:39.
Margot Wallström
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / CLAUDIO BRESCIANI

I Sverige förstår man Finlands rädsla för att Sverige skulle välja en annan linje i försvarspolitiken, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Wallström svarade på Yle Nyheters fråga på en presskonferens tidigare i dag, om varför den svenska och den finska regeringen valde att gå ut med ett gemensamt uttalande för alliansfrihet i en debattartikel i dag.

- Jag har själv under mitt senaste Finlandsbesök kunnat konstatera att det finns en rädsla i Finland över att Sverige plötsligt skulle ta ett beslut utan att konsultera eller samarbeta med Finland. Och det är väldigt viktigt att vi säger att vi jobbar nära varandra, att vi samarbetar nära kring de här frågorna och att vi ska försöka hålla en gemensam linje så långt det är möjligt, säger Wallström.

I Finland finns alltjämt ett dåligt minne av att Sverige i tiden valde att ansöka om medlemskap i Europeiska Unionen utan att i förväg meddela om sin förändrade ståndpunkt till Finland.

Nato debatteras mer än någonsin

Den nuvarande svenska regeringen har en ännu striktare hållning i Natofrågan än vad den finska regeringen har, eftersom den inte kommer att utreda för- och nackdelarna med ett svenskt Natomedlemskap, vilket man gör i Finland.

Men debatten om Sveriges förhållande till försvarsalliansen har varit mycket livlig under det senaste året. Inför årets försvarskonferens i svenska Sälen har den åter trappats upp. I en uppmärksammad debattartikel i torsdags skriver flera före detta ambassadörer ”Låt inte rysskräcken hindra oss från att gå med i Nato”.

- Det används ofta som argument att om Sverige eller Finland skulle ta det här steget skulle det skapa en instabil situation, att Ryssland skulle vidta aggressiva åtgärder mot våra länder. Förvisso, det skulle inte uppskattas i Ryssland, men vi har sett andra länder bli medlemmar i Nato utan att det har hänt så mycket. Det vi vill poängtera är att ett sådant beslut måste ske utifrån våra egna bedömningar, säger den före detta ambassadören Sven-Olof Peterson.

Svenska folket säger nej

Alla de fyra borgerliga partierna har tagit ställning för ett Natomedlemskap, men regeringen och största delen av folket är emot. Enligt en färsk mätning från DN/Ipsos vill 34 procent av svenskarna att Sverige ansöker om medlemskap i Nato, medan 50 procent motsätter sig och 16 procent är osäkra. Sedan ett år tillbaka har ingen märkbar förändring skett.

- Jag tror att det just nu vore ett särskilt dåligt tillfälle för Sverige eller Finland att ansluta sig till Nato, just eftersom vi har ett så spänt läge kring Östersjön. Nu är tid för diplomati, inte för upptrappning, säger Jakop Dalunde, som är ledamot i försvarsutskottet och representerar regeringspartiet Miljöpartiet.

Den årliga konferensen om säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap inleddes i Sälen i Sverige i dag.

Diskussion om artikeln