Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trots dålig ekonomi - Vasa måste betala ut resultatbonus

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 09:55.
Personal från Vasa vatten
Bildtext Arkivbild. Personal från Vasa vatten.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Vasa stad förlorade i förvaltningsdomstolen och måste betala resultatbonusar åt anställda inom tekniska sektorn. Det ska röra sig om flera hundra tusen euro.

Efter år 2010 har Vasa stads tekniska sektor använt sig av resultatbonus som ett lönetillägg vid goda prestationer.

På hösten år 2013 märkte man att stadens ekonomi gick mot det sämre. En av de saker som politikerna då bestämde sig för att åtgärda, var just resulatbonusarna.

En majoritet i fullmäktige ansåg att de skulle avskaffas direkt, och efter en väldigt jämn omröstning i allmänna sektionen gick det så.

Blev fråga för domstolen

Men två rättelseyrkanden lämnades in på beslutet, och frågan gick till stadsstyrelsen. Även där - efter omröstning - bestämde politikerna att resultatbonusarna skulle avskaffas.

Problemet var att frågan därefter gick till förvaltningsdomstolen. Strax före årsskiftet kom utslaget därifrån. Och Vasa stad förlorade. Det betyder att resultatbonusarna ska betalas ut för år 2013.

- Det fanns flera problem med de här resultatbonusarna. Det största är att de upplevdes som orättvisa eftersom de bara kunde tillämpas för en del av personalen. De uppsatta målen var ytterst vaga och det fanns en möjlighet att nå målen på ett sådant sätt att andra sektorer inom staden drabbades, till exempel genom att höja interna hyror, säger Johan Kullas som sitter i fullmäktige för SFP.

Johan Kullas och Anita Niemi-Iilahti i fullmäktige.
Bildtext Johan Kullas i samspråk med Anita Niemi-Iilahti.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Det var han som var initiativtagare till motionen som sedan fick stöd av ytterligare 39 fullmäktigeledamöter - och som startade hela processen.

"Flera hundra tusen euro"

Det som är osäkert just nu är hur mycket den här domen kommer att kosta Vasa stad. Enligt Johan Kullas rör det sig med säkerhet om flera hundra tusen euro som staden nu måste betala ut för år 2013.

- Det rör sig om en betydande summa, kanske en halv miljon euro. Men jag ser inte det här som något särskilt stort bakslag. Det viktiga är att bonusarna är slopade för åren 2014, 2015 och framöver, säger Kullas.

De sektorer som nu ska få sina bonusar utbetalda är Vasa Städservice, samservicen, fastighetssektorn, Vasa matservice, miljöväsendet, kommuntekniken, Vasa tekniska service, planläggningen, Vasa Hamn och byggnadstillsynen.

Tillägg till artikeln 11/1 klockan 9:53. Vasa stad har en möjlighet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, men enligt beslutsförslaget inför måndagens möte i stadsstyrelsen ska domen inte överklagas.

Diskussion om artikeln