Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny gatupatrull i Vasa - polischef dömer ut den

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Bildtext Åtminstone en medlem i Vasagruppen har kopplingar till invandrarkritiska Soldiers of Odin.
Bild: Minna Aula / Yle

StreetPatrol Vaasa. Det är namnet på en ny Facebookgrupp med medlemmar som tänkt patrullera i Vasa. Men polischef Risto Lammi säger att gatupatrullen inte behövs.

Gruppen StreetPatrol Vaasa, som är sluten men inte hemlig, ser ut att ha bildats i fredags eller lördags. Den har 24 medlemmar i dagsläget. Det är oklart om den ännu har börjat patrullera eller inte.

Till uppgiften hör, enligt beskrivningen, att patrullera gatorna i Vasa. "Vi vill visa att vi bryr oss om våra egna".

I gruppens beskrivning står det: "Den här gruppen skapades för att vi är några oroliga medborgare som tycker att det är dags att göra något. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ensam hem från baren. Ingen ska behöva vara rädd i sin egen hemstad. Tillsammans kan vi göra något åt situationen och visa att vi är där när någon behöver hjälp."

Polisen: Gruppen behövs inte

Risto Lammi, polischef på Österbottens polisinrättning, säger att det inte behövs någon gatupatrull i Vasa.

- Nej, absolut inte. Det finns inget behov av sådana aktiviteter i Vasa, säger Risto Lammi.

Varför inte?

- För det första finns det inget behov. Säkerheten är god och det är polismyndigheten som tar hand om den allmänna säkerheten i staden. För det andra så känner vi inte till vad de här patrullerna gör och vilka de är eller vilka regler de har för sin verksamhet, säger Risto Lammi.

Risto Lammi
Bildtext Risto Lammi.
Bild: Yle/Roger Källman

Sympatier med Soldiers of Odin

Det är ännu oklart hur seriös den nya gruppen är. Den är alltså inte helt hemlig, så det går att se vilka medlemmarna är. Gruppen administreras av tre medlemmar, en kvinna och två män. Många av medlemmarna är tillagda av någon annan.

Åtminstone två av de tre administratörerna är från Vasatrakten; den ena från Korsholm och den andra från Lillkyro. En av männen verkar åtminstone ha sympatiserat med den invandrarkritiska gruppen Soldiers of Odin i Kemi.

Gruppen i Vasa är inte den enda som går under namnet "StreetPatrol". Motsvarande namnkonstruktioner finns också för orter som Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Forssa.

Pohjalainen var först med nyheten om gruppen StreetPatrol.

Diskussion om artikeln