Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Har någon tafsat på dig? Svara på vår poll

Från 2016
Uppdaterad 12.01.2016 09:26.
Sexuella trakasserier kan se ut på olika sätt.
Bildtext Sexuella trakasserier kan vara både fysiska och psykiska.

Tafsande på offentlig plats har varit veckoslutets största snackis. Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande? Svara på vår poll och berätta om dina erfarenheter.

Enligt Helsingfors biträdande polischef Ilkka Koskimäki har sexuella övergrepp på offentligt plats blivit ett fenomen efter att Finland har mottagit flera asylsökande under 2015. Speciellt syftar han på övergrepp som hände under nyårsaftonen i Helsingfors.

Många har blivit upprörda över Koskimäkis uttalande och hävdar att sexuella trakasserier inte alls är ett nytt fenomen, utan någonting som alltid har varit vanligt i Finland.

Speciellt på Twitter har diskussionen varit het under veckoslutet. Under hashtagen #lääppijä har många delat med sig av sina erfarenheter när det kommer till sexuella trakasserier och sexuellt ofredande.

Diskussionen är alltid välkommen och aktuell. Det är många som inte vet att sexuellt ofredande eller antastande blev separat straffbart år 2014. Så här lyder den nya formuleringen:

Den som genom beröring utsätter en person för en sexuell handling som är ägnad att kränka personens sexuella självbestämmanderätt ska, om inte straff för gärningen föreskrivs någon annanstans i detta kapitel, för sexuellt antastande dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader.

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande? Har någon rört vid dig utan lov på ett sätt som har känts kränkande? Svara på vår poll och dela gärna med dig av dina erfarenheter.

Diskussionen fortsätter också på Twitter under hashtagen #lääppijä (tafsare på svenska).

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Många på X3M har haft erfarnheter av sexuella trakasserier. Du kan gärna dela med dig av dina i kommentarsfältet.

Jag kom väldigt tidigt in i puberteten och jag var kring nio år gammal då mina bröst började utvecklas. Jag minns en släktfest där en manlig äldre släkting kom och tog tag i mina bröst bakifrån och hojtade åt hela rummet att “titta här vem som börjar få tissar!” Jag har obehag fortfarande idag av bara tanken.

― Kvinna, 28 år gammal

En gång på en hemmafest blev jag full och somnade på soffan. När jag vaknar är jag naken från midjan neråt. En kille som är rätt mycket äldre än jag ligger halvnaken bredvid mig och tar på min kropp. Jag blir skiträdd och springer därifrån. Efteråt skämdes jag jättemycket. Idag inser jag att det är han som ska skämmas och jag ångrar att jag aldrig konfronterade honom angående det som hände.

― Johanna Dikert

Då jag var vid 19- och 20-års ålder fick jag under en viss period opassande och personliga sms och e-postmeddelanden både av en manlig lärare vid femtioårsåldern vid min läroanstalt och av en ungefär lika gammal manlig handledare på praktikplatsen. Sms:en skickades ofta under kvällen. De var inte sexuellt laddade men jag upplevde dem ändå som ångestgivande och obekväma.

― Kvinna, 25 år gammal

När jag var 19 år gammal satt jag i en taxi när chauffören börjar ta på mig. Han var en man i ungefär femtioårsåldern. Samtidigt som han berättar hur söt jag är sätter han sin hand på mitt lår och efter det börjar han röra på mig mellan benen. Förbryllad kliver jag ur taxin och känner mig väldigt obekväm. Jag anmälde honom aldrig, någonting som jag ångrar idag.

― Joona Suni

Jag hade precis fyllt 18 år när jag blev överfallen. Jag hade kommit fram till höghuset där jag bodde och hunnit öppna dörren då jag märker att det är en kille som river upp dörren bakom mig. Han är svartklädd och har huva. När han märker att jag tar trappan börjar han följa efter mig. Jag vänder mig mot honom och frågar vad han håller på med. Han är tyst. Han håller sin arm framför sitt ansikte så jag inte ska se honom. Jag ser hans blå ögon och tycker att han tydliga drag på sina knogar, kanske också hans näsa. Försöker memorera. Han är blond, med troligen rakad frisyr. Jag tänker att han kanske är ute efter att råna mig, så jag kramar om min handväska och vänder mig om mot trappräcket. Då tar han ett steg mot mig och tar tag i mig, jag minns inte var. Jag minns bara att mitt adrenalin pumpar tusen. Jag upprepar många gånger: “Gå ut, mene ulos, go out.” Efter en stund som känns som en evighet går han ner för trapporna, men jag ser i skuggan från gatubelysningen att han inte gått ut än. Jag säger “mene ulos”, en sista gång, och han går ut.

― Amie Borgar

Diskussion om artikeln