Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Botniahallen får tillfällig matta

Från 2016
VPS mot Vasa IFK i Botniahallen 2013.
Bildtext Till en början täcks endast halva planen med den tillfälliga mattan.
Bild: YLE

På fredagen kan fotbollslag börja träna i Botniahallen igen. Då är halva hallen täckt av en ny konstgräsmatta. Men det rör sig om en tillfällig lösning.

Den gamla mattan i Botniahallen var bara fem år gammal, men den var hal och användarna var därför inte nöjda med den. Den nya mattan som ska täcka hallen beställdes redan i höstas, men företaget Saltex har inte kunnat leverera den ännu.

Enligt Kaisa-Leena Ahlroth, direktör för Vasaregionens arenor, skulle den nya mattan levereras i början av januari. Men eftersom den inte har kommit går man nu in för en annan lösning.

Bara halva hallen

Saltex levererar en annan matta till Botniahallen. Den kommer på onsdag och efter två dagars montering kan hallen börja användas.

- På fredag ska lagen kunna träna på den igen, säger Kaisa-Leena Ahlroth.

Inledningsvis täcks bara halva hallen av matta.

- Men andra hälften kommer så fort som möjligt, säger Ahlroth.

Bra underlag

Den tillfälliga mattan motsvarar den matta som man hade beställt. Spelarna kommer inte att märka någon skillnad. Det säger hallchefen Tommi Pullola.

- Den har samma egenskaper för spelarna. Den största skillnaden är att den som vi har beställt är enklare för oss att hantera, säger Pullola.

Vid mässor och andra arrangemang vill man rulla ihop konstgräsmattan och flytta undan den. Det är krångligare med den här tillfälliga lösningen eftersom den två centimeter tjocka dämpande delen av mattan inte sitter ihop med ytmaterialet och därför måste monteras skilt.

Flera hundra tusen euro

Med den slutliga lösningen kan Botniahallens personal flytta undan konstgräsmattan på en till två dagar. Den rullas då ihop i enorma rullar som väger ungefär ett ton var. Det krävs självfallet truck för att hantera mattans delar som blir 54 till antalet.

Samkommunen Vasaregionens arenor satsar 346 000 euro i den nya mattan. Den gamla mattan är såld för 70 000 euro.

Diskussion om artikeln