Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Volontärarbetaren Sofia ska fortsätta hjälpa

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 17:02.
Sofia Lindgård
Bildtext Vill man arbeta som volontär med flyktingar i Grekland är det bara att resa iväg, fast man inte fått kontakt med en organisation.Väl på plats behövs man nog, säger Sofia Lindgård.

Under sin tid som volontär i Greklands skärgård har Borgåbon Sofia Lindgård sett flyktingar drunkna och mött personer som inte vet var deras familjemedlemmar finns. Trots det kommer hon att resa tillbaka, för att göra mer.

Borgåbon och volontären Sofia Lindgård har på nära håll tagit del av grymma flyktingöden, som de flesta av oss bara ser på tv eller läser om i tidningar.

Hur gör hon egentligen för att orka?

- Både här hemma och på öarna gör jag på samma sätt, jag håller mig sysselsatt hela tiden. Oberoende om en person står framför en och har förlorat ett barn. Det hjälper inte att gråta, säger Sofia, som beskriver sig som en person som klarar av att hålla sig lugn i stressiga situationer.

Lesbos är kaos

Sofias första tur som volontär gick till den grekiska ön Kos och den andra gången till ön Lesbos.

- Skillnaden var att Lesbos var mer kaotiskt. Ön är större och det finns massvis med olika volontärgrupper. Skulle det finnas en stor hjälporganisation som skulle kunna koordinera allt arbete skulle vi ha klarat oss med färre volontärer.

På Kos hade Sofia olika uppgifter, allt från att samla in kläder och patrullera på stranden. På Lesbos arbetade hon däremot enbart på ett flyktingläger.

- Flyktingarna verkade jättepositiva, en man sa att han väntar på sin fru och sitt barn fast han egentligen inte visste var de befann sig. Men jag vet inte hur det sist och slutligen gick.

Vart hon åker nästa gång står ännu öppet, säger hon.

Givmilda amerikaner

Under sin tid som volontär har Sofia träffat volontärer från flera olika länder. Enligt henne är amerikaner speciellt duktiga på att hjälpa.

- Det finns en annan kultur där och man vill känna sig delaktig och hjälpa till. De flesta amerikaner jag träffat gör sin egen insamlingssida och det är otroligt hur alla ganska lätt samlar in tusentals dollar. Sofia satt själv upp en insamlingssida för att hjälpa flyktingar.

- Jag fick ihop 300 euro och var positivt överraskad.

Kulturkrock i Finland

Sofia Lindgård har också arbetat på flyktingförläggningar i Finland. Hon berättar att flyktingar ibland kan ha svårt att förstå sig på de sociala koderna här.

- Vi måste till exempel säga att de inte ska och ropa hej på gatan då någon kommer emot, för människor uppskattar inte det, säger hon.

Enligt Sofia har alla flyktingar hon pratat med varit väldigt trevliga. Hon säger att det därför är jobbigt att följa med hur nästan alla flyktingar nu blir stämplade, på grund av de sexuella trakasserier asylsökande har blivit anklagade för i bland annat Köln under nyåret.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln