Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya Jorv bjuder på framtidens lösningar

Från 2016
Uppdaterad 27.04.2016 14:35.
Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus.
Bildtext Vid den nya jouren får en del av patienterna vård i gröna stolar, i stället för att slentrianmässigt placeras i sängar.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

De splitternya utrymmena i tillbyggnaden vid Jorvs sjukhus öppnar stegvis under januari månad. Här finns bland annat barn- och vuxenjour och ett brännskadecenter i världsklass.

Verksamhetschefen vid HUCS Akut Maaret Castrén är nöjd när hon blickar ut över de splitternya lokalerna som ska invigas om några veckor.

- Det känns fantastiskt. I dag kan det ta upp till femtio minuter innan en jourpatient får träffa läkare, nu ska det gå på tio minuter.

Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus.
Bildtext Läkaren och verksamhetschefen Maaret Castrén ser fram emot att erbjuda jourpatienterna snabb vård.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Första delen öppnar 18 januari

Den splitternya tillbyggnaden vid Jorvs sjukhus tas i bruk stegvis, de första delarna öppnar 18 januari och den sista avdelningen 26 januari.

Det finns flera orsaker tilll att patienterna som besöker jouren kommer att få betydligt snabbare service än tidigare: man delar inte längre upp patienterna enligt åkomma, sjukskötare och läkare kommunicerar hela tiden med varandra och har inte skilda utrymmen och det finns skilda ingångar för ambulanspatienter och för dem som kan gå in på egna ben.

Dessutom får jouren en egen röntgen, så att jourpatienterna inte behöver tas in mitt emellan patienterna som kommer med tidsbeställning.

Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus.
Bildtext Den nya röntgensalen, som är till bara för jourpatienter, pryds av en vacker väggmålning.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Runt 52 000 personer besöker jouren vid Jorvs sjukhus årligen. Ungefär 30 000 av dem är patienter som anländer till jouren på egna ben.

Luftiga lokaler

När tillbyggnaden öppnar kommer det att finnas nio underöskningsutrymmen för jourpatienter, mot sex tidigare. På jouravdelningen finns det åtta sängplatser mot sex tidigare. I ett lika stort rum som man tidigare lade in sex sängar finns nu fyra.

Mer plats gör bland annat att man bättre kan trygga patienternas sekretess.

Alla ska inte behöva ligga i sängar

För de jourpatienter som behöver till exempel dropp, finns en rad med gröna stolar som liknar tandläkarstolar.

Tidigare har alla som behövt vård, gammal som ung, lagts i en säng. Nu satsar man i stället på att låta dem som inte är i riktigt dåligt skick vänta i specialstolar.

Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus. Barnläkare Anne Wikström förevisar barnjouren.
Bildtext Fantastiskt! säger barnläkare Anne Wikström om den nya barnjouren.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Färgglatt för barnen

Vid den nya barnjouren har man satsat mycket på färger och trivsel. Gröna Eero Aarnio-möbler i barnstorlek möter de små patienterna och ovanför varje säng finns en takmålning.

- Här ser helt annorlunda ut än på den gamla jouren, berättar barnläkare Anne Wikström.

Brännskadecenter i toppklass

En av stoltheterna i tillbyggnaden är det nya brännskadecentret, enligt överläkare Jyrki Vuola ett av de främsta i hela världen.

Brännskadeenheten från Tölö sjukhus, där lokalerna har varit oändamålsenliga, flyttar nu till de spiltternya lokalerna i Jorv. Här finns bland annat Finlands största operationssal på 85 kvadratmeter med en hudbank i anslutning till salen.

Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus. Överläkare Jyrki Vuola förevisar brännskadecentret.
Bildtext Överläkare Jyrki Vuola förevisar en splitterny säng för brännskadepatienter. Prislappen på en sådan här säng är 30 000 euro. Från de kan man flytta patienten med all vårdutrustning till duschen bredvid.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Brännskadecentret finns vid den nya avdelningen U2, där man också tar hand om andra patienter som behöver intensivvård. Namnet på avdelningen är inte mer spännande än att U:et står för uudisrakennus (nybyggnad) och tvåan syftar på att avdelningen finns i andra våningen.

- Men speciellt bland människor i min ålder väcker namnet dessutom positiva konnotationer, skämtar överläkare Tero Varpula.

Diskussion om artikeln