Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elisabeth Rehn: Politiker måste hålla sig sansade

Från 2016
Uppdaterad 12.01.2016 14:06.
Minister Elisabeth Rehn pratar om hur flyktingsituationen borde hanteras
Bildtext Elisabeth Rehn
Bild: Heidi Finnilä

Elisabeth Rehn har sett det värsta som människan är kapabel till. För tjugo år sedan såg hon massgravar öppnas i det forna Jugoslavien. Och för 13 år sedan intervjuade hon hundratals kvinnor som blivit offer för sexuellt våld för UNIFEM-rapporten Women, War and Peace. Och just för att hon vet hur mycket ondska människan är kapabel till, är hon förfärad över den anda av skräck som nu sprids i Europa.

- Människor har hetsats till att bli mera hysteriska än vad som är nyttigt för dem själva, för saken, ja för någon överhuvudtaget, säger minister Elisabeth Rehn.

När hon uttalar sig är hon mycket medveten om att vad hon än säger, så finns det de som vill misstolka henne. För sådant har debattklimatet blivit - aggressivt och fullt av skräck.

Vårt samtal äger rum samma dag då antalet polisanmälningar om sexuella trakasserier under nyårsnatten i Köln överskridit 500.

Samma dag ruskas grannlandet Sverige av en skandal - där påstås polis och massmedia ha mörkat antalet trakasserier, enligt uttalanden från polisen för att "inte spela Sverigedemokraterna i händerna".

Och även här hos oss har ungdomsarbetare bekräftat polisens uppgifter om att trakasserier på offentliga platser har ökat.

Att dölja fakta hjälper inte alls

Elisabeth Rehn anser att ledande politiker och tjänstemän skall hålla sig till fakta och framför allt hållas sansade. Samtidigt är det viktigt att vi talar om det som hänt.

- Vi borde klara av att tala klarspråk, och framför allt ska vi inte försöka dölja någonting. Vi gör mera skada åt dem som är oskyldiga till övergrepp om vi döljer fakta, slår hon fast, men tillägger att det redan nu sprids felaktiga uppgifter i offentligheten.

Det jag säger är att det sexuella våldet funnits väldigt länge, och att det inte är kopplat till islam.

- Man har till exempel blandat in en religiös tillhörighet i det här, sagt att det är muslimer som trakasserar ... men jag satt just i dag och funderade på de 200 000 kvinnor som japanerna tvingade att bli sexslavar, så kallade comfort women, åt japanska soldater under andra världskriget. Och så tänkte jag på 30-åriga kriget, då svenskar och finnar och andra drog ut och skövlade och våldtog och betedde sig illa. Det jag säger är att det sexuella våldet funnits väldigt länge, och att det inte är kopplat till islam. Japanerna var inte muslimer, och inte var vi heller det här i Norden. Sexuellt våld är kopplat till krig, säger Rehn och understryker att sexuellt våld visat sig öka efter krig och konflikter - och hålla i sig länge.

- De här männen kommer från områden där det krigas. De borde få någon form av psykoterapi om vi på riktigt vill komma åt det här problemet, säger hon.

Sprid inte skräck!

I Köln har gatugäng tagit lagen i egna händer och misshandlat invandrare på gatan. Risken för att det samma kommer att hända hos oss är stor - i synnerhet om politiker i hög position fortsätter att sprida skräck.

- Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) har varit saklig och bra, men justitieminister Jari Lindströms (Sannf) uttalande om de här förfärliga gatupatrullerna är olycklig. Patrullerna är ju ute för att skydda den vita, finska befolkningen - ingalunda för att skydda flyktingförläggningar mot angrepp. De är för någon och mot någon, och det är det som gör det helt galet. Jag räknar med att vår fina polis skyddar alla lika mycket!

Elisabeth Rehn säger att diskussionen om trakasserier åtminstone lyckats med en sak: att lyfta upp kvinnoföraktet till diskussion.

När man hör hur gubbar pratar i fyllan och drar kvinnovitsar, så påminns man om att det finns arbete kvar att göra.

- Det händer fantastiska saker på den afrikanska kontinenten, där situationen för kvinnor ständigt förbättras och de får mera makt i samhället. Men här hos oss har man trott att man inte behöver understryka kvinnornas värde, att allting redan är uppnått! Men när man hör hur gubbar pratar i fyllan och drar kvinnovitsar, så påminns man om att det finns arbete kvar att göra, säger Rehn och understryker att vi har problem med familjevåld och våld mot kvinnor även utan trakasserier på öppen gata.

- Det som gör diskussionen nu så besvärlig är att även beslutsfattarna i vår koalitionsregering är rädda för att uttala sig. Man försöker behaga alla, och man vet att varje ord man säger, varje ställningstagande man kommer med, leder till att någon tycker att man inte varit tuff nog. Det är bedrövligt, men samtidigt mänskligt av en politiker att fundera på hur ens uttalanden påverkar framgången i nästa val.

Här kan du se hela intervjun med Elisabeth Rehn.

Yle Debatt: Elisabeth Rehn om de sexuella övergreppen i Köln. - Spela upp på Arenan