Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska förbundsdagen debatterar strängare lagar

Från 2016
Uppdaterad 11.01.2016 18:22.
Tysk polis patrullerar vid Kölns järnvägsstation.
Bildtext Tysk polis patrullerar vid Kölns järnvägsstation.
Bild: EPA/MAJA HITIJ

På grund av nyårsnattens trakasserier i Köln debatterar den tyska förbundsdagen om striktare lagstiftning gentemot asylsökande som gjort sig skyldiga till brott. Samtidigt undersöker polisen sambandet mellan nyårsnattens händelser och attackerna mot utlänningar på söndagen.

Den tyska förbundsdagens inrikesutskott sitter under måndagen och debatterar regeringens förslag till striktare lagstiftning på grund av händelserna i Köln under nyårsnatten.

Enligt regeringens planer ska det till exempel bli lättare att utvisa asylsökande som gjort sig skyldiga till brott. Att en person döms till ett villkorligt fängelsestraff ska i framtiden kunna räcka till för en utvisning.

Dessutom vill man nu också ha bättre koll på var personer som har beviljats asyl ska få bosätta sig.

Politiker från regeringspartierna talar om att man vill undvika sociala problem och så kallad gettobildning i storstäderna och därför ska det nu utredas om man kan se till att hålla kvar flyktingarna på de orter där de har placerats.

– Jag tror att vi kan hitta en lösning på det här inom de närmaste veckorna, säger minister Peter Altmaier som är den tyska regeringens flyktingkoordinator.

Utreder samband

Polisen utreder om nyårsnattens händelser, då hundratals kvinnor utsattes för stölder och sexuella trakasserier vid järnvägsstationen i staden, har ett samband med söndagskvällens angrepp mot utlänningar i Köln. Flera utlänningar blev överfallna och skadade i stadens centrum av angripare som verkade i grupp.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att gripa gärningsmännen och visa att ingen kan ta lagen i egna händer, säger operationschefen Michael Temme vid Kölnpolisen.

Det var en grupp på ungefär 25 män som först gick till attack mot sex pakistanier. Två av dem misshandlades så svårt att de fick vårdas på sjukhus. Också en man av afrikanskt ursprung ska ha skadats, enligt polisen.

Något senare gick en mindre grupp till angrepp mot en syrisk man, som skadades lindrigt i attacken.

Det är i det här skedet oklart vem det är som står bakom angreppen, men polisen utreder om det finns ett samband med nyårsnattens händelser.

Enligt tidningen Kölner Express hade fotbollshuliganer tillsammans med medlemmar från motorcykelgäng i en sluten Facebook-grupp meddelat att de ska ut på mänskojakt i Köln.

– De som nu ger sig på flyktingar tycks bara ha väntat på något som det i Köln, kommenterar justitieminister Heiko Maas och han varnar olika grupper för att utnyttja nyårsnatten för sina egna syften.

Hård kritik mot polisen

Samtidigt har Kölnpolisen fått ta emot ytterligare kritik för sitt agerande under nyårsnatten.

Inrikesministern i delstaten Nordrhein-Westfalen Ralf Jäger presenterade på måndagen en rapport om händelserna inför delstatsparlamentets inrikesutskott.

Han var bland annat mycket kritisk till att man under nyårskvällen inte hade kallat in förstärkningar till centrum av Köln, trots att reserver stod till förfogande. Dessutom har polisen enligt Jäger också misslyckats totalt när det gäller att informera allmänheten om vad som egentligen hände vid järnvägsstationen i Köln.

Jäger betonade också att det av honom ledda inrikesministeriet inte hade något att göra med beslutet att inte gå ut med uppgiften om att det också fanns flyktingar bland de misstänkta.

Gällande nyårsnatten har polisen nu fått in över 500 anmälningar om bland annat stölder, misshandel och sexuella trakasserier.

Känslorna är ordentligt i svall och på Facebook organiserar nu vissa grupper patrullverksamhet i Köln, men också i det närliggande Düsseldorf.

Diskussion om artikeln