Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kärnkraft på agendan för elever i Raseborg

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Emilia Rehn
Bildtext Emilia Rehn från Tenala deltog i energiseminariet i Ekenäs gymnasium.
Bild: Yle/Maria Wasström

Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och solenergi engagerar elever från Höjdens skola i Tenala och studerande vid Ekenäs gymnasium. Studiebesöket går till Olkiluoto kärnkraftverk.

Skolorna samarbetar kring energifrågor. I dag (11.1) hölls ett energiseminarium i Ekenäs gymnasium med bland andra Frank Hoverfelt från Ekenäs Energi och kärnkraftsexperten Rolf Holmberg som föreläsare.

Eleverna har möjlighet att åka till Olkiluoto kärnkraftverk för att bekanta sig med byggandet av reaktor 3.

Projektet ingår i Höjdens skolas Energilaboratorium. Läraren Mia Skog är initiativtagare till projektet.

Mia Skog
Bildtext Mia Skog är ansvarig för Energilaboratoriet vid Höjdens skola.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Energiproduktion är mänsklighetens största problem, alltså vilka energikällor vi ska använda och hur vi ska kunna stävja klimatförändringen. Det här är ju något som borde vara högt uppe på agendan, säger Mia Skog.

Baskunskap för livet

Besöket på Olkiluoto är tänkt att ge eleverna mångsidig kunskap om vad kärnkraft är och samtidigt göra den teoretiska läroboken mer begriplig.

Mia Skog hoppas att besöket ska vidga elevernas vyer och ge dem verktyg och kunskap som behövs senare i livet.

- Det finns positiva och negativa sidor med varje energikälla. När de här eleverna blir vuxna behöver de en baskunskap för att fatta beslut i ett demokratiskt samhälle, slår Mia Skog fast.

Intressant att besöka ett kärnkraftverk

Joshua Elenius i årskurs nio i Höjdens skola är glad över att ha fått mer kunskap om kärnkraft och bakgrundsinformation inför besöket på Olkiluoto.

- Det ska bli intressant att åka dit. Tidigare visste jag inte hur ett kärnkraftverk fungerarar men det vet jag nu, säger Elenius.

Joshua Elenius
Bildtext Joshua Elenius ser fram emot besöket på Olkiluoto.
Bild: Yle/Maria Wasström

Emilia Broman och Riku Guttesen går i Ekenäs gymnasium. De uppskattar temahelheter om aktuella ämnen som just energiförsörjning.

Kärnkraft brukar väcka starka känslor men både Broman och Guttesen ser både fördelar och nackdelar med denna energiform.

- Jag är ganska neutral i frågan, säger Broman som uppskattar att kärnkraften är billig men har farhågor beträffande slutförvaringen av kärnavfallet.

Emilia Broman och Riku Guttesen från Ekenäs gymnasium
Bildtext Emilia Broman och Riku Guttesen förhåller sig försiktigt positiva till kärnkraft.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Jag tycker det är rent och säkert så länge man driver det ordentligt, säger Guttesen och tillägger att man samtidigt borde fundera mera på hur man ska spara energi.

- Duscha kortare, är hans tips.

Diskussion om artikeln