Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Risken för Grexit mindre

Från 2016
Greklands finansminister EuklidisTsakalotos och Finlands finansminister Alexander Stubb
Bildtext Finansministrarna EuklidisTsakalotos och Alexander Stubb.
Bild: Yle/Patrik Schauman

Sedan nyvalet i september har den grekiska ekonomin utvecklats i en alldeles annorlunda riktning än tidigare. Ännu på sommaren var det oklart om landet kunde hållas kvar i euroområdet.

Utvecklingen spårade ut för ett drygt år sedan då den dåvarande regeringen beslöt att avbryta reformprogrammen. Reformerna var en förutsättning för att landet skulle få stöd.

EU och Internationella valutafonden avbröt sina stödprogram i juni. Pengarna i Grekland tog slut och läget var kaotiskt.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis som hade kommit att personifiera Greklands hållning i skuldkrisen avgick plötsligt i början av juli. Till hans efterträdare valdes EuklidisTsakalotos.

Under Tsakalotos ledning förhandlade Grekland framgångsrikt om ett tredje stödprogram på 86 miljarder euro. Landet gick till nyval i september och Tsakalotos fick fortsätta på sin post.

I dag besökte han Finland. Värd för besöket var Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml).

Mindre stöd än väntat

EuklidisTsakalotos är en betydligt mera anspråkslös man än sin föregångare. Yanis Varoufakis väckte internationell uppmärksamhet med sitt uteseende, sin karisma och klädstil och lämnade efter sig ett land i ruiner.

Jag är övertygad om att den grekiska reformplanen kan fungera och att vi kan vända den negativa utvecklingen till en positiv spiral.

EuklidisTsakalotos som mera framstår som en stillsam akademiker har på några månader svängt den nedåtgående spiralen. Nu följer Grekland igen ett ekonomiskt reformprogram.

- Jag är övertygad om att den grekiska reformplanen kan fungera och att vi kan vända den negativa utvecklingen till en positiv spiral, sade han i Helsingfors i dag.

Sedan augusti har Grekland genomfört hundra reformer i enlighet med sitt reformprogram.

Tills vidare har Grekland behövt 21 miljarder euro från det nya stödprogrammet. Det är mindre än man befarade i augusti.

Speciellt bankerna har gått överraskande bra. Av de 25 miljarder som reserverades för dem har bankerna behövt endast drygt fem. Det är möjligt att de klarar sig med det.

Allt hänger nu på om den politiska stabiliteten håller. Om allt går vägen kan Grekland börja sälja obligationer redan 2017. Då kunde landet stå på egna ben när det nuvarande stödprogrammet tar slut 2018.

Jag ser mycket solidaritet i Europa i samband med terrorattackerna och flyktingkrisen, och jag tycker att den här solidariteten borde ligga som grund för europeiskt samarbete.

Men åtminstone tills vidare behöver Grekland hjälp och förståelse. Tsakalotos talade också om sammanhållningen i Europa.

- Jag ser mycket solidaritet i Europa i samband med terrorattackerna och flyktingkrisen, och jag tycker att den här solidariteten borde ligga som grund för europeiskt samarbete under de kommande åren.

Alexander Stubb tyckte det är bra att Finland nu stöder Grekland.

- Det viktigaste är att Grekland hålls inom eurozonen. På torsdagen kommer vi att diskutera det tredje stödprogrammet i eurogruppen. Då gäller det strukturella reformer som har att göra med till exempel pensioner och privatisering. Just nu ser utvecklingen i Grekland bra ut.

Diskussion om artikeln