Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rotterdams muslimska borgmästare: Integrera er eller stick!

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 18:33.
Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaled svarar på frågor av journalister.
Bildtext Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb är den populäraste politikern i Nederländerna.
Bild: Yle/Daniel Olin

Ta seden dit ni kommer eller åk till ett annat land, säger Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb. Han är själv muslim med starka åsikter om hur lyckad integration ser ut.

Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb skräder inte orden när han ger sin syn på invandrare som vägrar att anpassa sig eller som begår brott i sitt nya hemland.

- Om man kommer hit frivilligt då måste man också godkänna rättstatsprincipen och vår konstitutionella demokrati. Och när man får ett nytt hemland har man också förpliktelser som att söka jobb, lära sig språket och kulturen. Är man inte redo att göra det kan man lika väl packa väskan och söka sig till ett annat land, dundrar borgmästaren Aboutaleb.

Han berättar att han brukar säga till de invandrare som beviljas nederländskt medborgarskap att de inte bara får ett nytt pass utan också en ny identitet.

- Jag accepterar inte människor som vägrar att integrera sig. Om man inte lär sig språket och får ett jobb, vem ska då betala? Inte är det samhället som ska stå för notan.

Första muslimska borgmästaren

Han är van med att sticka ut hakan. Och när det kommer till invandring har socialdemokraten Ahmed Aboutaleb egen erfarenhet.

Han är själv muslim och flyttade från Marocko till Nederländerna som tonåring.

Innanför Rotterdams stadshus. Trägolv,väggmålningar ocg starka lampor som ger ett gult sken.
Bildtext Insidan av Rotterdams stadshus.
Bild: Yle/Daniel Olin

De senaste sex åren har den 54-årige Aboutaleb varit borgmästare i Nederländernas näst största stad Rotterdam. En av de mest multikulturella städerna i världen.

Han talar inför ett fyrtiotal europeiska journalister i en av de utsmyckade salarna i Rotterdams ståtliga stadshus.

Han är en van och karismatiskt talare och som Nederländernas första muslimska borgmästare i en av landets stora städer väcker hans åsikter intresse runt omkring i Europa.

Han är minst sagt stolt över sin stad, Rotterdam, en multikulturell pulserande stad som kan stoltsera med Europas största hamn.

En guls-svart vattentaxi i Rotterdam. Höghus i bakgrunden.
Bildtext En vattentaxi väntar på kunder i Rotterdam.
Bild: Yle/Daniel Olin

- I min stad sover ingen under bar himmel, det är inte mänskligt att bo på gatan. I en rättsstat och i en stad som Rotterdam ska ingen vara hemlös. Ser ni någon som ligger på gatan så kontakta mig så åtgärdar jag det.

Han har som mål att visa att en stad med 174 olika nationaliteter kan ha en lyckad integrationspolitik och vara en förebild för resten av världen.

- Vi har i denna stad nästan lika många nationaliteter som det finns medlemsländer i FN, jag brukar kalla mig för lilla Ban Ki-moon, skämtar Aboutaleb och tillägger att hans främsta uppgift är att se till att människor från olika kulturer ska kunna leva sida vid sida.

Mycket tyder på att han under sina år som borgmästare har lyckats.

En undersökning från ifjol, där hela 11 000 holländare deltog, visar att han är den populäraste politikern i Nederländerna.

”För en öppen debatt i Köln”

Det är därför inte att undra på att den samlade presskåren vill höra hans åsikt om nyårsnattens trakasserier i Köln.

- Jag har inte mandat att säga hur de borde göra i Tyskland men jag rekommenderar dem att föra en öppen debatt där alla får komma till tals.

- Det är en lite grupp av människor som står bakom trakasserierna. Det är oacceptabelt men samtidigt måste vi komma ihåg att Tyskland har tagit emot omkring en miljon flyktingar och migranter bara i år, man får inte dra alla över en och samma kam.

Han berättar att Rotterdam har en tradition av att diskutera öppet också svåra frågor. Det har ofta gett resultat.

- Alla invånare i Köln borde kunna ta del av debatten och det är viktigt att påminna alla om rättsstatsprincipen, säger Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb.