Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Utan beröring mister vi förståndet

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 08:45.
Känselsinnets ABC - Spela upp på Arenan

Hur har vi uppfattat vårt känselsinne under olika tidsepoker och inom olika vetenskapsområden? Programserien Känselsinnets ABC belyser frågan ur kulturhistoriskt, vetenskapligt och sociologiskt perspektiv och tittar på hur känselsinnet påverkar oss i olika ålder och under exempelvis terapi, tortyr och sex. Vi ser också på hur känselsinnets tas upp i konsten och hur det kommer att se ut i framtiden.

I första avsnittet handlar det om beröring och dess livsgivande krafter. Beröring är lika viktigt som att exempelvis ha koll på vädret och den kan vara skillnaden på liv och död. Känseln är faktiskt så viktig för oss att vi utan den mister förståndet. Speciellt viktig är denna beröring för nyfödda som skall knyta an till sina föräldrar.

Det andra avsnittet fokuserar på de helande krafter som beröringen har. Beröringen gör oss klokare, roligare, vänligare. En kram kan till och med skydda mot stress och infektioner och bara för att någon rör oss på armen så sjunker vårt blodtryck.

Det tredje programmet i serien handlar om smärtan - ett bra försvar för människan men också ett stort mysterium. Smärtan skyddar oss från faror och berättar när något inte står rätt till, men varför har vissa högre smärttröskel än andra och varför kan man känna smärta i en kroppsdel som amputerats?

Det sista programmet tar känselsinnet in i framtiden och den digitala världen. Mycket energi sätts idag på att utveckla maskiner och robotar som känner. Maskiner som skall kunna uppfylla människornas behov av närhet men också underlätta vår vardag.

Serien är en uppföljning till Doft och lukt som sändes i Yle Fem 2015 och fokuserade på luktsinnet.

Känselsinnets ABC (Følesansens ABC / Danmark)
Yle Fem onsdagar kl. 20.00, seriestart 13.1.2016 (repris torsdagar)
4 avsnitt
Tillgängligt på Arenan

Produktion: DR

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln