Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Konstmuseet ska heta Amos Rex - "Det låter roligt"

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 09:04.
Byggstart för Amos Rex.
Bildtext Byggstarten för det nya museet ägde rum på tisdagsförmiddagen.
Bild: Yle/ Ulla Malminen

Amos Andersons nya konstmuseum som byggs under Glaspalatset i Helsingfors fick namn efter Bio Rex och ska heta Amos Rex.

Namnet kommer från den klassiska biografen i Glaspalatset. Nu finns museet i Forum och heter kort och gott Amos Andersons konstmuseum.

De första grävskopstagen på byggarbetsplatsen togs på tisdagsförmiddagen och i början av år 2018 ska det nya museet stå klart.

Kaj-Gustaf Bergh bakom spadarna då första spadtaget tas för Amos Anderson-museet i Helsingfoss
Bildtext Konstsamfundets VD Kaj-Gustav Bergh satte sig i grävmaskinen för att gräva den första gropen för Amos Rex
Bild: Bengt Östling/Yle

- Den skyddade reklamtavlan för gamla Bio Rex kommer att finnas vid Glaspalatset också i framtiden. Valet av namn påverkades också av att namnet Amos Rex fungerar på flera språk. Dessutom låter Amos Rex roligt, säger museichef Kai Kartio till Yle.

Kobbe Bergh kör grävskopa vid Glaspalatset - Spela upp på Arenan

Glaspalatset rustas upp

Amos Andersons konstmuseum är känt för sin stora samling modern konst.

Det är Konstsamfundet, som grundades av affärsmannen och mecenaten Amos Anderson, som upprätthåller museet och som bygger de nya utrymmena.

I samband med byggandet av konstmuseet kommer också Glaspalatset att rustas upp. Grundrenoveringen räcker omkring ett år.

"Pengarna räcker också till Hbl"

Kostnaden för det nya museet beräknas bli ungefär 50 miljoner euro, och det är Konstsamfundet som står för hela finaniseringen. Pengar finns, säger Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf "Kobbe" Bergh.

- Vi har de pengarna, och enligt våra stadgar är det ju huvudsakligen det vi ska hålla på med - det vill säga ett museum i Helsingfors och ett i Dragsfjärd på Söderlångvik.

Nybygget har ändå stött på en hel del kritik. Det finns de som anser att Konstsamfundets första prioritet i dagens läge borde vara att rädda det krisande Hufvudstadsbladet, Amos Andersons egen tidning. Men Bergh kommer idag med lugnande besked.

- Det finns nog pengar också för tidningshuset.

- Jaså, hur mycket?

- Så mycket det behövs.

"Ett internationellt dragplåster"

Museiprojektet är ett samarbete med Helsingfors stad som äger fastigheten Glaspalatset. Utrymmena för Amos Rex hyrs ut till Konstsamfundet på 60 år.

Biträdande stadsdirektören Pekka Sauri är mer än nöjd; Helsingfors får ett nytt museum utan att behöva lägga ut en enda cent. Kulturklustret i Kampen växer, och det kommer att locka fler turister till Helsingfors, tror han.

- Absolut. När vi får hit Amos Anderson kommer det att bli ett internationellt lockbete i potens.

Diskussion om artikeln