Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kyllikin siskot – en positiv gatupatrull

Från 2016
En bild av Niina Ruuskanen.
Bildtext Niina Ruuska är grundaren till gruppen Kyllikin siskot.
Bild: Niina Ruuskanen.

Niina Ruuska fick nog av allt det negativa i samhället och bestämde för sig att agera. Så uppstod Kyllikin siskot, en gemenskap av likasinnade människor som i stället för rädsla vill sprida glädje på gatorna.

Niina Ruuska har redan ett tag varit frustrerad över Finland. Enligt henne har det negativa tagit över samhället och att det är nästan omöjligt att undvika känslan av hopplöshet.

- Känslan av gemenskap har försvunnit, vi möter inte varandra på ett positivt sätt längre, säger Niina.

Det här var tanken när hon bestämde sig för att göra någonting åt saken. Den fjärde januari skrev hon på Facebook att hon vill grunda en gemenskap för att sprida det positiva i form av gatupatruller. Gruppen fick heta Kyllikin siskot, Kyllikkis systrar.

Kyllikki var en karaktär i Kalevala och enligt Niina valde hon namnet på grund av att det symboliserar gemenskap. På finska förknippas namnet Kyllikki med ordet kylä, en by. Dessutom var Kyllikki en kvinna som sällan tog emot order, utan gjorde så som hon själv tyckte.

Negativ media bakom känslan av otrygghet

Efter att Niina skrev den mycket delade statusen på Facebook kontaktades hon av massor av människor med likadana tankar. Niina var också överraskad att ungefär hälften var män. Det här visar att det är många som delar en känsla av frustration.

Det finns helt klart ett behov att möta människor och poängtera att vi är alla lika värda och fina.

Enligt Niina har känslan av otrygghet som diskuteras nu sina rötter i allt det negativa som sprids av media. Man talar endast om kriser. Det spelar ingen roll om vi diskuterar det ekonomiska läget, flyktingarna eller någonting annat. Den enda gemensamma faktorn är att diskussionen är negativ.

- Den nuvarande atmosfären i Finland dödar kreativitet, innovation och får alla att känna sig rädda, säger Niina.

Nyheterna om de nya gatupatrullerna, som Soldiers of Odin, var droppen som fick bägaren att rinna över. Det var lätt att hitta andra Kyllikkin och forma en grupp i Niinas gamla hemstad Joensuu. Samtidigt håller andra grupper på att bildas i Vasa, Kemi och Asikkala.

Första gatupatrullen möts på fredag

Efter flera diskussioner med andra frivilliga har planerna äntligen blivit klara. Den första gatupatrullen, eller Kyllikkina som Niina kallar dem för, kommer att patrullera på gatorna i Joensuu nu på fredag.

Målet är att under eftermiddagen och kvällen gå runt i staden och prata med människor. Ingen blir tvingad till någonting enligt Niina, utan poängen ligger i att sprida glädje och en känsla av gemenskap genom vänliga bemötanden. Det är det bästa sättet att bli av med känslan av otrygghet, när man känner att man möts och hjälps av människor som bryr sig.

Vi vill visa åt andra människor att de existerar. Jag tycker att det här är speciellt viktigt för unga människor, säger Niina.

Känslan av ansvar

Enligt Niina har många kallat henne för modig, men hon håller inte riktigt med. Visst kan hennes initiativ ses som någonting som kräver mod, men det var inte det som fick henne att agera.

- Jag kände att det handlar om att ta ansvar som en medborgare. Vad annat kan man göra? säger Niina.

Att vara en del av den tysta majoriteten betyder att man passivt godkänner allt det negativa som händer i samhället. I värsta fall bidrar man till själva problemet genom att tiga.

Niina ser fram emot första patrullrundan i Joensuu och hoppas att det är många som kommer att delta både där och annanstans i landet. Kyllikin siskot välkomnar alla kön, åldrar och språk.

- Vi vill påminna att vi alla är människor, sammanfattar Niina.

Mer information kan du hitta på gruppens hemsida på Facebook. Länken hittar du här.

Diskussion om artikeln