Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äyräpää-priset till probiotikaforskare

Från 2016
Uppdaterad 12.01.2016 16:09.
Professor, med.dr. Erika Isolauri
Bild: Str / Lehtikuva

Det mest ansedda medicinpriset i Finland, Finska läkaresällskapet Duodecims Matti Äyräpää-pris, delades ut i dag. Det gick den här gången till professor Erika Isolauri som har gjort stora framsteg i forskningen kring probiotika.

- Jag är mycket stolt över det. Det är ett finskt pris, och det betyder mycket att få ett sådant här pris av sina kolleger, kommenterar Erika Isolauri, professor i pediatrik vid Åbo universitet.

Isolauri har alltså forskat i probiotika, det vill säga hur vissa goda tarmbakteriers egenskaper gynnar hälsan.

Hon och hennes forskningsteam har bland annat kommit fram till att allergiska sjukdomar och övervikt kan ha en gemensam orsak.

- Att vi har en inflammation i tarmen i en kritisk ålder när vi är barn. Och det här leder till ett sätt att reagera, t.ex. på omgivningen och på vad vi äter, påpekar Isolauri.

Vissa bakterier kan alltså orsaka inflammation i tarmen, men med hjälp av probiotika kan man minska på det.

- Professor Erika Isolauri är internationellt uppskattad och en meriterad forskare inom medicin, och hennes forskningsresultat har förändrat praxis och öppnat upp för nya forskningsinriktningar. Isolauri är den mest citerade kliniska probiotforskaren i världen, säger styrelseordförande, professor Markku Savolainen på Duodecim.

Inom medicinvetenskapen är forskning om hur människan och mikroberna samvekar ett aktuellt forskningsområde. Med hjälp av resultaten försöker man få svar på flera allvarliga problem inom folkhälsan.

Forskningen inom probiotika har även internationellt vuxit till ett betydande forskningsområde då man vill undersöka exempelvis allergier eller övervikt.

Banbrytande forskningsresultat

Forskningsgruppen som Isolauri grundat har producerat banbrytande forskningsresultat om bland annat orsaker till hur icke-smittsamma sjukdomar ökar och hur näring och amning påverkar hälsan.

År 2005 utnämndes Isolauri till professor i pediatrik vid Åbo universitet och från och med 2014 har hon varit chef för den kliniska avdelningen vid universitetet. Isolauri är även överläkare för barn- och ungdomskliniken vid Åbo universitetssjukhus.

Matti Äyräpää-priset har utdelats sedan år 1969 och prissumman är 20 000 euro.

Namnet har priset fått från tandläkaren och läkaren Matti Äyräpää som även var läkaresällskapet Duodecims första ordförande.

Diskussion om artikeln