Cheerleading är mer än pompoms och korta kjolar
Benjamin Rehnström är en av de få killar som tränar och tävlar i cheerleading. Under sina år med sporten har han stött på många fördomar.
Benjamin Rehnström är cheerleader och hör till laget Xray i Helsinki Athletics Cheerleaders. Han började med sporten redan 2007 när han var elva år gammal.
Benjamin berättar att folk ofta ser på cheerleading som någon sorts tjejsport.
- Man tänker bara på pompoms och jättekorta kjolar. Av någon orsak tror folk att vi också har kjolar, säger Benjamin (som bär shorts när han tränar cheerleading).
Killkompisarna fattade inte vad det handlade om
Det var alla lyft och volter som gjorde att Benjamin drogs till sporten. Men det var inte alla som accepterade sporten när han började. Han säger att de andra killarna inte alls förstod vad det handlade om.
- Det var ganska svårt när inte ens de egna kompisarna förstod vad jag höll på med. Folk sade att det bara var för homosexuella och flickor, men nej, så är det verkligen inte.
Benjamin berättar att det ibland övergick till ren mobbning.
- Det var lite bråk ibland, men jag gillade cheerleading, så jag lät inte det störa mig. Jag lärde mig tänka att "haters gonna hate". Jag gör vad jag gillar och det blir bra.
Benjamin tävlar nu på FM-nivå och för tillfället förbereder sig gruppen också för EM som snart blir aktuellt. Förutom volterna och lyften gillar Benjamin också det att grenen ständigt utvecklas.
- Där finns alltid något du kan lära dig. Människor runtom i världen hittar hela tiden på nya saker, så det går framåt hela tiden. Det gör att man själv också vill lära sig och komma framåt, säger han.
Det närmsta vi kommit cheerleading är filmen Bring it on med Kirsten Dunst. I den utspelar sig en grym rivalitet lagen emellan. Kanske inte helt taget ur verkligheten, men en del saker har man ändå fått rätt i filmen.
- De har ganska liknande rutiner som vi. Men det handlar om högstadielag, här är det en idrottsklubb som har cheerleading och vi tävlar bara inom det. Vi går inte på skolans korgbollsmatcher och hejar eller så. Det är helt en skild sport i sig.
Det var Benjamins syster som tog med honom i sporten, eftersom det behövdes fler killar. Benjamin fastnade genast, men det är fortfarande killbrist.
- De behövs för det behövs mera kraft. Det brukar vara så att killarna i cheerleading är lite starkare och har därför möjlighet att få till högre kast och bättre stunt än flickorna.
Sporten har fått mer synlighet
Benjamin har växt upp med fördomar kring sin idrottsgren, men på senaste tiden har det faktiskt blivit bättre.
- När jag berättar att jag håller på med cheerleading kan folk säga ”wow, i vilket lag?”. Så människor börjar ha koll på vilka lag som finns, och de kanske också har kompisar som sysslar med det.
Vad beror det på?
- Cheerleading har blivit större och fått mer synlighet. FM-tävlingarna visas också på Yle. Så en kombination av allt det kanske, säger Benjamin.
Benjamin har själv också fått synlighet i och med dokumentären Cheerleader Benjamin som visades på Yle i höstas.
Nästa stora projekt är EM-tävlingarna som hålls i slutet av juni i Wien. Vi säger lycka till!