Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Telefonen bör vara rätt kopplad

Från 2016
Telefonen fyller nittio år - Spela upp på Arenan

Den som ringer bör ringa rätt, men hur når telefonsamtalet fram med de otaliga linjer som finns? Och hur repareras de om något går fel?

Det har 1966 gått nittio år sedan Alexander Graham Bell patenterade telefonen. Rundradion iscensätter det första telefonsamtalet mellan Alexander Graham Bell och hans medhjälpare Watson.

Mr Watson, hallå, kom hit ett tag. Jag behöver er!

― Redaktör Karl Sahlgren som Alexander Graham Bell

Telefonen kom till Finland 1878. Två år senare hade man redan flera anläggningar i bruk. Johan Wadén var den som införde telefonen i Helsingfors. Och 1966 var telefonapparaternas antal 840 000.

Sven Karlsson på Helsingfors telefonförening förevisar gamla telefoner.

Snart kommer vi att kunna ringa till Australien själv, utan telefonväxel.

Den tekniska utvidgningen driver fram nya telefoner. Och hur månne framtidens apparater kommer att se ut, undrar redaktören Karl Sahlgren. Karlsson berättar att en trycksats kommer att ersätta nummerskivan i framtiden.

Fel på linjen - Spela upp på Arenan

I programmet Fel på linjen får vi en inblick i telefonkoppling. Och vad man gör då det är fel på linjen? Ingenjör Kristensson berättar om vilka typs fel det kan finnas. Felen kan vara abonnentens i själv apparaten, eller på linjerna.

Hans Näsman undrar varifrån man tar de pojkar som blir telefonmontörer. Yrkesskolan är verkligen att rekommendera för dem som vill bli telefonmontörer. Näsman intervjuar några elever som lär sig koppla rätt.

Gratis telefonkiosker i Korpo - Spela upp på Arenan

Då telefonkioskerna var vanliga på 1970-talet kunde det t.om. finnas gratis telefonkiosker. Eller nästan gratis. I Korpo har man prövat med telefonkiosker där man får en räkning senare. De är bra för båtfolk och seglare.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln