Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Revisionsverket: Läkarna sätter käppar i hjulen för regeringens sparplaner

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 09:30.
Läkare skriver något på ett tangentbord.
Bild: Yle

Regeringens sparkrav på social- och hälsovården är orealistiska, säger Statens revisionsverk i ett rykande färskt utlåtande. Bland annat vill regeringen att sjukskötarna i högre grad ska skriva ut recept, men det stoppas av läkarna.

Regeringen vill under sin mandatperiod skära ner social- och hälsovårdskostnaderna med dryga 120 miljoner genom att se över arbetsprocesserna.

Det är läkarna som sitter på toppjobben och fattar besluten i hälsovårdssektorn. Och läkarna motsätter sig utvecklingen.

Sari Hanhinen, Statens revisionsverk.

Bland annat ska allt flera sjukskötare skriva ut recept på mediciner. Men den här utvecklingen går alldeles för långsamt.

Revisionsverket: Läkarna bromsar utvecklingen

För att regeringens sparplaner ska kunna förverkligas borde det finnas sjukskötare som har rätt att skriva ut mediciner i 200 kommuner. I dag finns sådana sjukskötare i bara 63 kommuner.

- Många kommuner anser också att det är för dyrt att ge sjukskötarna den behövliga tilläggsutbildningen, säger ledande resultatinspektör Sari Hanhinen på Statens revisionsverk.

Det är inte bra för patienten. Det är politik.

Heikki Pälve, Läkarförbundet

Och det är inte bara det att utbildningen kostar.

- Det är läkarna som sitter på toppjobben och fattar besluten i hälsovårdssektorn, konstaterar Hanhinen. Och läkarna vill inte att sjukskötarna ska skriva ut recept.

Läkarförbundet: Utlåtandet är politiskt

På Läkarförbundet anser man att det inte sparar pengar om sjukskötarna får rätt att skriva ut mediciner. Det här handlar om ett politiskt ställningstagande, anser verksamhetsledaren Heikki Pälve.

- Regeringens planer splittrar både vården och ansvaret för vården, säger Pälve. Det är inte bra för patienten. Det är politik.

"De stora problemen på helt annat håll"

Tidigare skatteministern Ulla-Maj Wideroos är ordförande för den så kallade reformgruppen som bevakar de finlandssvenska frågorna i social- och hälsovårdsreformen. Hon tror inte att revisionsverket sysslar med politik.

- Det finns säkert en maktkamp om vem som ska få göra vad inom vården. Men några stora pengar finns det inte att spara via receptutskrivningen, säger Wideroos. Det kan finnas tid att spara, men de stora problemen finns på ett helt annat håll. Det handlar om att få patienterna snabbt till rätt lucka.

Det kan finnas tid att spara, men de stora problemen finns på ett helt annat håll. Det handlar om att få patienterna snabbt till rätt lucka.

Ulla-Maj Wideroos, reformgruppen

Diskussion om artikeln