Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Syriska flyktingbarn behöver utbildning

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 07:28.
Två syriska flyktingbarn.
Bildtext Två syriska flyktingbarn.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

FN vädjar till sina medlemsländer om mer hjälp för att lindra den humanitära nöden i Syrien och för att två miljoner flyktingbarn skall kunna gå i skola.

Enligt världsorganisationen behövs det totalt 8 miljarder dollar (7,3 miljarder euro) för att FN ska klara av sina åtaganden.

FN:s utbildningssändebud, Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown, säger att "dödsfärderna över Medelhavet kommer att öka kraftigt år 2016" om man inte gör något åt 4,5 miljoner syriska flyktingar, bland dem två miljoner barn utan möjligheter till normal skolgång.

Biståndsgivare har utlovat 250 miljoner dollar för flyktingbarnens skolgång, men det skulle behövas ytterligare 500 miljoner för utbildningsprogram i Turkiet, Libanon och Jordanien.

- Det är viktigt att vi erbjuder dem utbildning och att man undviker att barn utnyttjas så att de har ett hopp i framtiden, säger Gordon Brown.

Barn tvingas arbeta och gifta sig

Syriska aktivister rapporterade nyligen att minst en fjärdedel av flickor i skolåldern numera tvingas gifta sig och att en av tre barn måste arbeta.

Enligt Brown var det inga problem att få ihop en tusen miljarder dollar för att stöda världsekonomin under hans tid som premiärminister och ordförande för G 20-gruppen.

- Så det borde inte vara några problem att få ihop 500 miljoner för ett mycket viktigt ändamål, säger Brown.

Brown säger att han försöker förmå FN:s rikare medlemsländer att bistå Syrien, vid en givarkonferens för Syrien i februari och då ledande politiker och affärsmän träffas i Davos i vinter.

Diskussion om artikeln