Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens ställning i EU i vågskålen

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 13:02.
Polen-flagga och EU-flagga
Bild: Reuters TV

En ”styrd demokrati i Putin-stil” kallar Europaparlamentets talman Martin Schulz Polen för. ”Tyskarna vill styra oss”, hävdar polska regeringen. EU-komissionen ska besluta om eventuella sanktioner mot Polen i dag, onsdag.

Sanktionerna är en följd av en rad beslut i Polen som anses strida mot demokratiska principer.

Polen biter den hand som föder.

I värsta fall kan sanktioner innebära att Polen förlorar sin rösträtt i EU-toppmöten. Landet riskerar också att bli av med EU-stöden, ett svårt slag för Polen som är en av de största nettomottagarna av EU-stöd.

- Till exempel motorvägar och metron i Warszawa är uppbyggda med hjälp av EU-stödet. Polen biter den hand som föder, säger finska Yles Europakorrespondent Dan Ekholm.

Svala relationer

Relationerna mellan Polen och övriga EU-länder, framför allt Tyskland, har svalnat efter att Polens nya regering tillträdde i november.

Det är det konservativa och euroskeptiska partiet Lag och Rättvisa som ensamt regerar i Polen. Orsaken till de svalnade relationerna är bland annat den nya regeringens beslut att dra tillbaka den förra regeringens utnämnanden till grundlagsdomstolen.

Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski.
Bildtext Beata Szydło (vänster) är Polens premiärminister. Till höger Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa.
Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK

Strax före jul fattade regeringen beslut om en ny massmedielag som ger regeringen rätt att utnämnda direktörer för landets public service-bolag. När lagen träder i kraft lyder public service-bolaget direkt under finansministeriet.

Bildtext Martin Schulz liknar den polska högerregeringens politik vid den ryske presidenten Vladimir Putins maktutövning.
Bild: EPA / Etienne Laurent

Flera EU-ledare kritiserar den polska regeringen och dess beslut. Europaparlamentets talman Martin Schulz kallar landet för ”en styrd demokrati i Putin-stil”. Den tyska kommissionären Günther Oettinger, med ansvar för massmediefrågor, har efterlyst en utredning om de fria massmediernas situation i Polen.

I måndags kallades Tysklands ambassadör i Warszawa, Rolf Nikel till ett möte med polska utrikesministern Witold Waszczykowski för att diskutera de ”antipolska” kommentarerna.

Diskussion om artikeln