Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bensow slarvar med revisionen

Från 2016
Villa Bensow i Grankulla
Bildtext Stiftelsen Bensow i Grankulla har i flera år varit i rubrikerna efter rapportering om missbruk av stiftelsens medel.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Den omtalade stiftelsen Bensow i Grankulla har fortfarande inte lämnat in sin revisionsberättelse för 2014. Patent- och registerstyrelsen har krävt stiftelsen på en förklaring och stiftelsen kan tvingas betala böter.

En stiftelse har sex månader på sig att lämna in revisionen efter att året har tagit slut. Bensow har ändå inte ännu lämnat in revisionsberättelsen för 2014. Om det inte sker snart kan stiftelsen tvingas betala vite på tusentals euro.

Om det inte sker snart kan stiftelsen tvingas betala vite på tusentals euro.

Patent- och registerstyrelsen krävde att Bensows stiftelse före årets slut skriftligen redogör för vilka åtgärder stiftelsen har vidtagit för att slutföra revisionen.

- Stiftelsen har nu gett en skriftlig förklaring till oss och vi väntar att revisionsberättelsen lämnas in till oss inom början av det här året, säger lag- och tillsynschef Terhi Maijala på Patent- och registerstyrelsen.

Enligt Maijala har Bensow förklarat fördröjningen med att revisorn avgick och därför har revisionsberättelsen inte färdigställts.

Finns ingen deadline

Maijala säger att Patent- och registerstyrelsen nu övervakar att Bensow lämnar in sin revisionsberättelse.

- Vi har ändå inte slagit fast något datum för när den borde vara inlämnad. Om en stiftelse inte sköter sina uppgifter åläggs den att betala vite men om saken åtgärdas döms stiftelsen inte till straffpåföljder. Enligt Bensow är saken under kontroll nu, säger Maijala.

Bötessumman som ska betalas om stiftelsen inte gör det som Patent- och registerstyrelsen kräver är 3 300 euro.

Enligt Maijala fick omkring en procent av landets stiftelser i fjol hot om böter eller påföljder på grund av bristfällig årsredovisning.

Styrelseordförande har inte kunnat nås

Yle Huvudstadsregionen har inte kunnat nå stiftelsen Bensows styrelseordförande Mikael Damsten.

Damsten sade till Hufvudstadsbladet i november att revisorn avgick efter att det i september stod klart att misstankarna om skattebedrägeri går till åtalsprövning.

Enligt polisen har stiftelsen kommit undan skatter på omkring 300 000 euro.

Fyra styrelsemedlemmar är misstänkta för skattebedrägeri som ägde rum mellan åren 2008 och 2012. Åklagaren antas i slutet av januari fatta beslut om åtal ska väckas. Enligt polisen har stiftelsen kommit undan skatter på omkring 300 000 euro. En allmännyttig stiftelse behöver inte betala skatt, men enligt polisen har Bensow inte fungerat som en allmännyttig stiftelse.

Stiftelsen har två daghem och ett familjecenter i Grankulla. Verksamheten i familjecentret äger rum genom ett samarbete med Barnavårdsföreningen i Finland.

Diskussion om artikeln