Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Film i filosofiundervisningen

Från 2016
Filosofin i filmen Truman Show - Spela upp på Arenan

Film passar in i klassrummet speciellt bra när man behandlar svåra eller abstrakta frågor. Filosofin kryllar av svåra frågor och genom film kan man få sakerna ner på en praktisk nivå.

Det finns massor av filmer som behandlar filosofiska frågor, men en film som passar speciellt bra i filosofiundervisningen är filmen Truman Show. Thomas Karlsson jobbar som filosofilärare på Mattlidens gymnasium och han har använt filmen i flera repriser.

Thomas Karlsson tycker att filmen The Truman show passar speciellt bra i filosofiundervisningen för att den tar fasta på så många filosofiska delområden. Filmen innehåller frågor som kan behandlas i alla gymnasiets filosofikurser (grundkursen, samhällsfilosofi, kunskapsteori eller etik).

I filmen Truman show lever huvudpersonen Truman Burbank nöjd och lycklig med sitt liv på den idylliska ön Seahaven. Det som Truman inte vet är att hela hans liv är en enda stor lögn. Han lever i en bubbla, alla människor i hans liv är skådespelare t.o.m. hans fru och hans vänner får lön för att medverka i reality tv-serien Truman show. Kameror har följt med Trumans liv dygnet runt, 7 dagar i veckan, under hela hans liv. Truman show är en extrem version av dagens dokusåpor som t.ex. Big Brother.

Filosofi - Vetamix: Diskussion kring filmen The Truman show - Spela upp på Arenan

Thomas Karlsson och eleverna Wilhelm Björkqvist, Isak Rautio och Andreas Johansson diskuterar kring frågorna:

Hur fungerar film i filosofiundervisningen?

Vilka olika filosofiska frågeställningar kan man hitta i filmen The Truman Show?

Vilken är mediernas roll i filmen?

Är det moraliskt rätt att man gör en reality tv-serie av en människas liv?

Vem har makt i ett samhälle?

Är en värld utan problem en perfekt värld?

Är du filosofilärare och har använt film i undervisningen?
Kommentera gärna vilka filmer som passar i filosofiundervisningen!

Diskussion om artikeln