Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Grattis på födelsedagen, tidningen Östnyland!

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 12:41.
Första numret av tidningen Östnyland
Bildtext Så här såg tidningen Östnylands första nummer ut.
Bild: Yle/Sune Bergström

Tidningen Östnylands första år har inte alltid varit en dans på rosor, men chefredaktör Micaela Röman ser ljust på framtiden. Den 13 januari firar tidningen sitt ettårskalas.

– Översätter man det här första tidningsåret till ett bebisår, så kanske tidningen snart reser sig upp och klarar av att stå på egna ben, säger chefredaktör Micaela Röman.

Röman tycker det är ganska roligt att jämföra tidningen Östnyland med en bebis. Då man får ett barn utgår man ofta från att man älskar barnet och att alla andra gör det också.

Summerar man tidningen Östnylands första år var det inte riktigt så det gick till.

– Jag skulle ljuga väldigt mycket om jag skulle säga att det har varit en dans på rosor, konstaterar Röman.

Micaela Röman
Bildtext Micaela Röman.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Vi föds och dör på papperstidningens sidor

Att läsa tidningen är mer än en rutin – det är till och med lite intimt. Enligt Röman fungerar vi i Finland fortfarande så att vi föds och dör på papperstidningens sidor.

Den förknippas med känslor och med livets olika skeden.

– Jag fick besök av människor som kom gråtande till redaktionen och berättade att de har läst Borgåbladet i tiotals år. De sa att du kan inte göra så här, du tar min tidning ifrån mig.

Med ett år på nacken har Röman en ännu större förståelse för att alla inte älskade bebisen Östnyland genast då den föddes.

Jag fick besök av människor som kom gråtande till redaktionen och berättade att de har läst Borgåbladet i tiotals år. De sa att du kan inte göra så här, du tar min tidning ifrån mig.

Processen var svår också för dem som gör den nya tidningen.

– Du kan torrsända i en studio utan att det hörs någonstans, men du vet hur det fungerar först då du sänder på riktigt. Det var exakt samma sak med tidningen.

Lokalt, inte regionalt

Röman säger att hon också måste erkänna att tidningen körde hårt på Östnyland och östnylänningen i de första numren av den nya tidningen.

Folk kände sig lite vilsna i det som var så stort helt plötsligt.

På den punkten fick redaktionen backa väldigt fort, eftersom folk fortfarande ville hitta den lilla ortsdateringen som visade att artikeln handlade om just Mörskom, Pyttis, Strömfors eller Sibbo.

– Folk kände sig lite vilsna i det som var så stort helt plötsligt. Vi gick genast tillbaka till tanken att det är den egna orten och människan som bor där som ger Östnyland, säger Röman.

Av naturliga orsaker var majoriteten av responsen till en början negativ.

Tidningen fick också positiv respons, fastän det kanske var lätt att glömma mitt i stormen.

En del osaklig respons

Ett ledsamt stråk var enligt Röman ändå att en stor del av den negativa responsen var osaklig.

– Det är naturligt att jag får de största skoporna med ovett eftersom jag är chefredaktör, men vissa av de saker som skrevs om mig där jag nämndes vid namn var väldigt, väldigt osakliga.

En del läsare uppfattade kanske inte att det inte var Röman personligen som fattat beslutet att lägga ner Östra Nyland och Borgåbladet.

Om vi bara skulle ha gett ut den nya tidningen och ingen skulle ha brytt sig så skulle vi ha haft ett betydligt större problem än vad vi har i dag.

I stundens hetta kanske man glömmer att både de gamla tidningarna och den nya tidningen är en del av den större helheten KSF Media.

Hela huset tvingas se över precis allt som görs.

– Men det är klart att om vi bara skulle ha gett ut den nya tidningen och ingen skulle ha brytt sig så skulle vi ha haft ett betydligt större problem än vad vi har i dag.

Röman säger att hon också i större sammanhang inom bolaget brukar lyfta fram att papperstidningen kanske är snäppet viktigare i Östnyland än vad den är till exempel i Helsingfors.

– Här är anorna så att säga djupare och det tar lite längre för oss att skifta fokus från papper till digitalt, till exempel.

Stafettpinnen åt östnylänningarna

Födelsedagen uppmärksammas också i onsdagens tidning. Där inleds den nya serien Öststafetten som lyfter upp intressanta invånare i regionen.

Vi östnylänningar har ganska svårt att se på oss själva som en del av ett större sammanhang eller som något annat än en Sibbobo, Borgåbo eller Lovisabo.

Serien är en del av det pågående jobbet med östra Nyland som region.

Östnyland är en regional tidning som är lokal för östra Nyland och det är inte alltid så lätt att få Sibbobor intresserade av vad som händer i Lovisa eller tvärtom.

– Vi östnylänningar har ganska svårt att se på oss själva som en del av ett större sammanhang eller som något annat än en Sibbobo, Borgåbo eller Lovisabo.

– Nu ger vi stafettpinnen vidare åt dem som bor i regionen och försöker lösa problemet tillsammans, säger Röman.

Barnkalas på söndag

Tidningen Östnyland sin födelsedag genom att bjuda läsare och annonsörer på kaffe mellan klockan 10 och 12 på onsdagen.

På söndag ställer tidningen till med ett barnkalas för ettåringar och deras föräldrar, samt äldre barn och folk med barnasinnet i behåll. Kalaset håller på mellan klockan 10 och 12.

Också barn från flyktingförläggningen i Johannisberg kommer att bjudas in.

Diskussion om artikeln