Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Utmana dig själv: läs en bok med ful pärm!

Från 2016
Uppdaterad 18.01.2016 09:24.
Läsning på biblioteket
Bildtext Läsutmaningar sporrar läsning av all slags litteratur.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Nytt år, nya löften. Har du gjort slag i saken och lovat ta dig igenom På spaning efter den tid som flytt i sommar, eller att äntligen damma av Shakespeares samlade verk – 400-årsjubileet till ära?

Många bokbloggare och en del bibliotek har lanserat egna läsutmaningar för detta år – i hopp om att hitta nya, skojiga och intressanta vägar fram till böcker man kanske inte annars skulle ha tagit sig för att läsa.

En bok per land på ett år

För några år sedan stod den engelska frilansskribenten Ann Morgan framför sin bokhylla och med kinder som rodnade av skam insåg hon att den till största delen bestod av böcker skrivna av brittiska och nordamerikanska författare, och att de översatta titlarna var alarmerande få.

Där och då beslutade sig Ann Morgan för att hon under ett år (2012) skulle läsa sig genom världen: en bok per land vilket resulterade i 196 böcker på 52 veckor.

Sina erfarenheter och upptäckter skriver hon om i boken A Year of Reading The World (2015).

Ann Morgan upprätthåller också en intressant bokblogg där hon fortsatt att skriva om sina läsäventyr som bokstavligen vidgat hennes syn på världen.

En litterär atlas

Inspirerad av Ann Morgans världsomspännande läsprojekt har den svenska läraren Jenny Edvardsson startat ett eget läsprojekt för i år som hon kallar för ”Jennys bokatlas”.
På Google Maps markerar Jenny vilka böcker hon läst av författare från olika länder i världen, allt från barn- och bilderböcker till ungdomsromaner, romaner och sakprosa.

Som lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad har Jenny Edvardsson kommit att reflektera över såväl sin egen som sina elevers läsvanor – och hon har kommit fram till att hon/vi alltför ofta väljer att läsa en svensk bok eller en bok av en europeisk författare.

”Jennys bokatlas” är ett sätt för henne att utmana sig själv och att samtidigt utvidga gränserna.

Bokbloggarna svämmar över av läsutmaningar

Utmaningar av olika slag är en del av bokbloggarnas livselixir, och om man googlar runt hittar man en del roliga läsutmaningar som man kan ta fasta på eller låta sig inspireras av till en alldeles egen läsutmaning.

På bloggen ”Janasbokhylla” hittar jag en läsutmaning från ifjol som innehåller en hel del roliga läsmål: läs en bok med ett/två/tre osv. ord i titeln, läs en bok med HBTQ-tema, läs en bok med en siffra i titeln eller läs en bok med skor på omslaget.

För i år har Jana angett som mål att bl.a. läsa 16 hyllvärmare, läsa författare av 12 olika nationaliteter och att läsa två böcker på tyska.

Biblioteket. Här finns böcker på många språk, men inte en enda bok på Ferhats modersmål kurdisk Kurmanci
Bildtext Dags att läsa en hyllvärmare?

Bokbloggen ”Noli turbare circulos meus” har som målsättning att bl.a. läsa en bok som man skulle ha läst i skolan, en bok som varit förbjuden vid något tillfälle och en bok som hen läst minst en gång innan.

Många bokbloggare utlyser också tävlingar i samband med sina läsutmaningar: Bokbloggen ”Ugglan & Boken” har lanserat en utmaningstävling där målet är att läsa 40 noveller som uppfyller olika kriterier, så som en novell som utspelar sig i Afrika, en novell som har ett verb i titeln och en novell med jultema.

Läs en bok med ful pärm!

Också många bibliotek har gått in för att lansera egna läsutmaningslistor.

De allmänna biblioteken i huvudstadsregionen HelMet har t.ex. en egen läsutmaning för året som man hittar på webben.

HelMets läsutmaning består av 50 olika sätt att hitta fram till en ny och spännande läsupplevelse: du kan t.ex. läsa en bok som handlar om mat, en bok som en person under 18 år rekommenderat, en bok vars titel syftar på en årstid eller varför inte läsa en bok vars pärm du tycker är ful!

Biblioteket i Kyrkslätt har också lanserat en läsutmaning för innevarande år, och där uppmanas man t.ex. läsa en inhemsk bok som utkommer i år, en debutant och att lyssna på en ljudbok.

Läsutmaning 2016 som Kyrkslätts bibliotek lanserat
Bild: Kyrkslätts bibliotek

En skräddarsydd lista

Inspirerad av diverse roliga läsutmaningslistor har jag sammanställt en egen läsutmaningslista för år 2016:

1. Läs fem hyllvärmare
2. Läs om en bok som du älskade som barn
3. Läs en Nobelpristagare som du inte läst tidigare
4. Läs en bok av en författare med samma förnamn som du
5. Läs en bok med en katt på pärmen
6. Läs en bok från varje baltiskt land
7. Läs en bok med en pärm som du kan göra ett Bookface med
8. Läs en bok av en författare som du har starka fördomar mot
9. Läs en bok som du hittar på bibliotekets bytesbord/hyllan för avskrivna böcker
10. Läs en bok som du sett som film eller tv-serie

Hur ser DIN läsutmaningslista för år 2016 ut?