Larver och myror i Naturväkteriet
En mystisk larv, myror på köksbänken och en havsörn som antastas av kråkor - det var några av de saker som avhandlades i årets första Naturväkteri.
- Under 2000-talets milda vintrar har koltrasten börjat övervintra hos oss, men det är ändå relativt ovanligt att man ser den, svarade biolog Hans Hästbacka på dagens första fråga.
En fågel som springer nedför trädstammar
En annan ovanlig syn är nötväckan, som en lyssnare berättade att hennes son observerat i Veikars i Korsholm. Det finns ett fåtal häckande par i Finland, men det kommer ibland vandrande exemplar österifrån.
Nötväckan är större än talgoxen, den går i grått och vitt och har ett svart "rövarband" över ögonen. Dessutom kan den något som gär den lätt att identifiera:
- Den är den enda fågeln som kan springa nerför trädstammar med huvudet före. Ser man en fågel som rör sig på det sättet så vet an säkert att det är en nötväcka.
Larven identifierades till slut
Till november månads naturväkteri sände Benita Åberg in en bild av en larv som i september hade sett på en tallstam. Vilken art är detta, frågade Benita.
Hans Hästbacka hittade inget svar på det här, så han tog kontakt med entomologen Göran Bergengren i Sverige. Han kunde inte heller svara, så han tog i sin tur kontakt med Bert Gustafsson på Naturhistoriska riksmuséet.
- Han kunde konstatera att det var en tandmätarlarv. Det är sällan man ser den här märkligt formade larven, säger Hästbacka.
Larven lever på både löv- och barrträd. Den vuxna fjärilen mäter 3 - 3,5 cm meter vingspetsarna och har ett fint kamuoflage i gråbruna nyanser.
Myror på besök
Carl-David Wallin skrev in och berättade att han har myror på besök inomhus. Nu under kallaste vintern dyker de upp på diskbänken nästan dagligen.
- Det var ovanligt, säger Hans Hästbacka. Jag misstänker är det sockermyror.
Redaktören drog sig till minnes att det under något tidigare väkteri pratats om olika sätt att få bukt med myror. Det finns myrgift att köpa, man kan också sätta sirap eller en sockerlösning på ett fat, som myrorna dras till och drunknar i. En lyssnare ringde in och tipsade om:
- Strö svartpeppar där myrorna rör sig. Det har hjälpt hos oss, sade Gun-Britt Östman.
