Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringsterapeuten: Glädjen i maten det viktigaste

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Barnen äter lunch.
Bildtext Barnen äter lunch.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Nu ges näringsrekommendationer också till barn och gravida. Boken med rekommendationer kan komma väl till pass, säger Susanna Strandback som är näringsterapeut.

För två år sedan kom nya näringsrekommendationer och den 22 januari kommer specifika näringsrekommendationer för barn och familjer.

- Den är ett stöd för hälsovårdspersonal, matservicepersonal och alla som jobbar hälsofrämjande för barn.

Näringsterapeut Susanna Strandback.
Bildtext Susanna Strandback
Bild: Yle/Anna Savonius

Förtydligade råd

Senaste gången det kom speciella näringsrekommendationer för barn och familjer var 2004, och Susanna Strandback säger att det har hänt en del sedan dess.

- Till exempel förtydligar man här att barn upp till 18 års ålder faktiskt ska ta d-vitamin varje dag, hela året.

Ett annat exempel är saltet, det är viktigt att det har tillsatt jod, också i storköken.

Tomma kolhydrater

Vad det gäller salt behöver små barn inte alls något tillsatt i maten. Socker är också något som diskuteras flitigt, säger Susanna Strandback.

- Socker tar stort utrymme i diskussionen, men det behövs också, för det smygs in lite här och där.

- Det är alltid bra att upprepa att det inte finns någon näring i socker, det är bättre med kolhydrater av bra kvalitet.

I ett dagis- eller skolkök tycker Strandback att det är viktigt att man vet hur mycket salt och socker det finns i maten.

- Man ska inte bara tro att det finns en viss mängd salt eller socker, man borde ha det svart på vitt. Då kan man också börja åtgärda det.

På så sätt kan man näringsberäkna och kvalitetsgranska maten.

På väg åt rätt håll

Strandback menar att vi ändå är på väg åt rätt håll vad det gäller maten. Och hon påminner om att det är viktigt att vi ändå inte blir fanatiska.

- Vi måste akta oss för att inte gå för långt, glädjen i maten är det viktigaste när det gäller barn.

Strandback säger att barn äter det som de tycker om, det som är tryggt för dem. Hon menar att det vi serverar ofta automatiskt blir tryggt.

- Därför ska vi servera bra mat åt våra barn, så att de börjar tycka om det.

Diskussion om artikeln