Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Akutvårdare tränar för att orka arbeta

Från 2016
Uppdaterad 18.01.2016 07:30.
Akutvårdare på Vasa centralsjukhus tränar tillsammans - Spela upp på Arenan

För att orka bättre inom vårdbranschen krävs det att man håller igång rent fysiskt. Så resonerar man på akuten och samjouren på Vasa centralsjukhus och tränar tillsammans en gång i veckan.

- Vårdyrket är ganska tungt och de flesta av oss har skiftesarbete. Det blir tungt i längden och också psykiskt emellanåt. Då är det bra att ha något sådant här som motvikt så man mår bättre, säger avdelningsskötare Ann-Katrin Brandtberg.

Ann-Katrin Brandtberg
Bildtext Ann-Katrin Brandtberg
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Gruppen består av ett 20-tal personer men det är sällan de är så många på plats i och med att nästan alla jobbar tre skiften.

Förutom att de rent fysiskt förbättrat form har de också stärkt sammanhållningen. Även om de enligt Brandtberg redan hade god sammanhållning på akuten före de började träna tillsammans.

Ville ha träningssällskap

De började träna tillsammans för snart 1,5 år sedan när sjukskötaren Anette Tast ville ha träningssällskap.

Hon började träna löpning och deltog i Helsinki city run där hon sprang halvmaraton. När Tast kom i mål kände hon att hon ville dela det här med någon och kom snabbt fram till att hon ville få med kollegorna.

Anette Tast
Bildtext Anette Tast
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I agusti 2014 började de träna tillsammans och 9 månader senare deltog de i Helsinki city run. Efter det har träningen fortsatt.

- Vi har en bra gemenskap. Jag märker själv att jag orkar och sover bättre, har bättre kondition, hållning och är gladare, säger Tast.

Vårdbranschen är rätt tuff, skulle du rekommendera det här till andra vårdare?

- Absolut, det skulle jag. Vi är inte tävlingsinriktade utan vi gör det här för att må bra och för att vara tillsammans.

Ann-Katrin Brandtber tränar sina anställda i rörlighetsträning och löpning.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Förmannen är tränare

Löpning är inte det enda som står på schemat när gruppen träffas en gång i veckan. Det kan vara allt från simning till dans.

När vårdarna skulle börja träna behövde de inte gå långt för att hitta en tränare. Avdelningsskötaren Ann-Katrin Brandtberg fungerar som friidrottstränare på fritiden.

- Som tränare ser jag förändringar. De som inte sprungit tidigare springer väldigt bra nu, de har blivit starkare och konditionen har blivit mycket bättre, säger Brandtberg.

Ann-Katrin Brandtberg
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

När de löptränar gör de ofta det runt Sandviksvillan som ligger ett stenkast från sjukhuset. När det är för kallt åker de till Botniahallen.

Diskussion om artikeln