Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En smart blondin – Dolly Parton 70 år

Från 2016
Uppdaterad 15.01.2016 14:43.
Dolly Parton i cowboyhatt sitter i öppen bil
Bildtext Countryns superstjärna Dolly Parton fyller 70 år den 19 januari 2016.
Bild: Universal Pictures

I offentligheten har Dolly Parton odlat en image som den charmiga men lite vimsiga blondinen med vacker sångröst och välpumpat framparti, men bakom fasaden döljer sig en högintelligent affärskvinna med väl utvecklad näsa för musik och business. Nu fyller hon sjuttio.

Dolly Parton är en mångsidigt begåvad personlighet. Framför allt är hon en av countrymusikens fixstjärnor med en framgångsrik sångarkarriär som varat i mer än femtio år. Men hon är också en av Nashvilles mest prominenta låtskrivare med en katalog som omfattar över tre tusen sånger.

Dolly Parton har också en bakgrund som populär TV-underhållare och filmskådespelare. Dessutom är hon en framgångsrik affärskvinna med ekonomiska intressen inte bara i skiv- och filmindustrin utan också i businesskonglomeratet Dollywood, som äger ett semesterhotell, stugbyar, nöjesparker och en restaurangkedja.

Genom stiftelsen Dollywood Foundation bedriver Dolly Parton en omfattande välgörenhetsverksamhet med förgreningar i flera länder. Hennes förmögenhet uppskattas i dag till omkring 500 miljoner dollar.

Flickan från skogsbrynet

Ingen kunde ens i sina vildaste fantasier föreställa sig något sådant då Dolly Rebecca Parton föddes den 19 januari 1946. Hon såg dagens ljus som det fjärde barnet i en fattig tolvbarnsfamilj i Smoky Mountains i östra Tennessee, ett avsides beläget område präglat av småskaligt jordbruk och frikyrklig religiositet.

Dolly Parton som barn, skolfoto från 1950-talet.
Bildtext Dolly Parton, skolfoto från 1950-talet.
Bild: Dollywood.com

Dolly hade ändå något som skiljde henne från mängden: en medfödd musikalitet och en distinkt sångröst, som redan i tidiga år väckte uppmärksamhet. Sången förde henne via kyrkan och lokalradion till en liten skivstudio, där hon 1959 gjorde sin allra första skivinspelning, bara tretton år gammal.

Låtskrivare i Nashville

Någon tonårsstjärna blev Dolly Parton ändå inte. Hon valde att satsa på sin skolgång och tog den amerikanska motsvarigheten till studentexamen 1964.

Genast efter det begav hon sig till Nashville för att skapa sig en framtid som låtskrivare. Den första framgången kom 1966, då countrysångaren Bill Phillips hade en mindre hit med en av hennes låtar, Put It Off Until Tomorrow.

Året därpå fick Dolly göra sin första riktiga soloskiva, albumet Hello I'm Dolly. Singeln Dumb Blonde blev hennes första notering som artist på den amerikanska countrylistan.

Rikskänd blev Dolly Parton då countrystjärnan Porter Wagoner 1967 rekryterade henne som sidekick till sin TV-show, som sändes över hela USA. Dolly stannade hos Wagoner i många år, och tillsammans spelade de in en lång rad framgångsrika duettskivor.

Crossoverartist och filmstjärna

Sitt stora genombrott som soloartist fick Dolly Parton 1973 med sången Jolene, som toppade countrylistorna i både USA och Kanada och blev en Top Ten-hit också på den brittiska singellistan.

Sin största publik nådde Dolly Parton på 70-talet och i början av 80-talet, då hon breddade sin stil och repertoar betydligt i riktning mot pop och underhållning. Många av hennes största skivframgångar under den här perioden är renodlade popsånger, ibland till och med med ett stänk av disco.

Till populariteten bidrog en rad lyckade filmroller. Startskottet gick 1980 med en av huvudrollerna i succékomedin 9 to 5, och framgången fortsatte med filmer som The Best Little Whorehouse in Texas och Steel Magnolias.

Håller stilen

På senare år har Dolly Parton återvänt till countrymusiken med förnyat intresse. Bluegrassalbumet Little Sparrow från 2001 blev något av en comeback och en återgång till countryns rötter. Flera andra fina album har följt under 2000-talet.

Till det yttre är Dolly Parton trogen den stil och image hon skapade sig redan på 60-talet. De jättelika blonda perukerna har efter hand ersatts av enklare frisyrer, men i övrigt är det inte mycket som har förändrats.

Skönhetsoperationerna har under årens lopp blivit många, men stjärnan själv skämtar bort det hela. "Det har kostat mig en förmögenhet att se så här billig ut", konstaterar hon med sedvanligt gott humör.

Dolly Parton med gitarr på konsertestraden.
Bildtext Dolly Parton 2015.
Bild: EPA / Pablo Gianinazzi

Maken en doldis

Nöjesbranschen är inte precis känd för sina hållbara äktenskap, men här är Dolly Parton undantaget som bekräftar regeln. Hon gifte sig 1966, innan hon blivit känd, och är fortfarande gift med samma man. Maken Carl Dean är asfaltsentrepenör i Nashville och har medvetet undvikit all offentlighet.

Sitt privatliv håller paret för sig själva, och kanske just därför har de varit lyckligt gifta i snart femtio år. Guldbröllop kan det strävsamma paret fira den 30 maj 2016.


Fokus på Dolly Parton i Radio Vega torsdag 14.1 kl. 18.03. Därefter ligger programmet på Arenan i trettio dagar. Repris i radion onsdag 20.1 kl. 13.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln