Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel stänger portarna för Margot Wallström

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2016 22:18.
Margot Wallström
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / CLAUDIO BRESCIANI

Israel tillåter inte längre inresa i landet för Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Först rapporterade flera israeliska medier att beslutet gäller alla officiella besök från Sverige, men så är alltså inte fallet.

Israeliska utrikesdepartementet bekräftar för SVT Nyheter att Wallström inte längre är välkommen i landet.

– På grund av hennes ovänliga attityd gentemot Israel är hon inte välkommen. Hon behandlar Israel som om vi vore skyldiga till brott vi inte begått, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD till SVT.

Det är de "utomrättsliga avrättningarna" som gnaver

På tisdagen sade Wallström att man bör utreda om israelisk militär har genomfört så kallade utomrättsliga avrättningar av palestinier i samband med de senaste månadernas knivhuggningar. Det uttalandet beskriver Hotovely som "ett stöd för terror".

Den israeliska irritationen över Sverige och Wallström har pågått åtminstone sedan Sverige erkände Palestina som stat 2014.

Redan för ett år sedan varnades Wallström för att Israels premiärminister och utrikesminister inte skulle träffa henne om hon kom till Israel.

Det svenska utrikesministeriet har inte velat kommentera dagens uppgifter eftersom man inte nåtts av dem genom annat än medier.

Sent på onsdagen rapporterade SVT också att Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser kallades upp till israeliska utrikesministeriet. Enligt uppgifter i Israel ska Nesser ha fått motta en protest, skriver SVT på webben.

Diskussion om artikeln