Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många åsikter om ettåringen ÖN

Från 2016
Östnylands kaffe och kaka
Bildtext ÖN-tårtorna hade bra åtgång.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

En del kallar den fortfarande Borgåbladet. Andra önskar ännu fler lokala nyheter. Yle Östnyland minglade med ortsborna på tidningens kaffekalas.

Tidningen Östnyland firade på onsdag att det var precis ett år sedan det första numret kom ut. Dagen till ära bjöds det på kaffe och tårta på redaktionerna i Borgå och Lovisa. Yle Östnylands reporter tog sig också en tårtbit och passade på att höra vad folk som kom upp till Borgåredaktionen tänkte om den nya tidningen, nu då det gått ett år.

Östnylands kaka
Bildtext Tårtorna hade tidningens logo i blått.
Bild: Jeanette Winberg

Det är många olika diskussioner på gång samtidigt i mötesrummet. På bordet finns framdukat kaffe och fyra vita tårtor med bokstäverna Ö och N i blått. Folk kommer och går och låter sig väl smakas.

Svårt med nya namnet

De flesta har läst Östnyland redan då den hette Borgåbladet, och gjort det sedan barnsben. En av dem är Keijo Thesslund som säger att han inte ännu riktigt vant sig vid det nya namnet.

– Nog säger jag ibland ännu att jag läst något i Borgåbladet, skrattar Thesslund. Men jag förstår att det är hård konkurrens i mediabranschen, att det är större krafter bakom det hela, säger han och syftar på att tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland måste slå sig ihop.

Keijo Thesslund
Bildtext Keijo Thesslund tittade in på redaktionen efter att han fört barnbarnen till skolan.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

När han för ett år sedan fick den nya tidningen i handen var han inte helt nöjd med ändringarna. Han hoppades att redaktionen skulle förstå att läsarna ville veta om mera lokala händelser, sådant som ingen annan tidning kan bjuda på. Han tycker sig nu efter ett år se att tidningen går åt det hållet.

Leila Degerman
Bildtext Leila Degerman prenumererar på Östnyland för att hålla koll på vad folk pratar om på stan.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Leila Degerman började prenumerera på Borgåbladet redan som ung. Hon berättar att tidningen följt med henne på alla ställen hon bott, också då hon åkte upp till Österbotten på praktik. Fast hon inte är helt nöjd med den nya tidningens innehåll så tycker hon inte att hon kan sluta prenumerera på den.

– Jag tyckte mera om Borgåbladet fast den var tunnare, man hittade lättare vad man sökte efter i den. Men inte kan man sluta prenumerera på Östnyland! Då vet man ju ingenting om vad som händer, säger Degerman.

Från Sibbo till Lovisa

Den lokala tidningen är helt tydligt ett viktigt sätt att hålla koll på vad som händer på stan och vad folk pratar om. Nöjda över tidningen Östnyland har bland annat Borgåbon Ove Blomqvist och Sibbobon Erik Fagerroos varit, efter den första chocken.

– Nog har det ju varit en riktigt läsbar tidning. Synd att den är mera som Hufvudstadsbladet än Borgåbladet, men fint att läsa om annat än knutpatriotism, säger Blomqvist.

Rolf Reinblom(vänster), Erik Fagerroos(höger)
Bildtext Rolf Reinholm och Erik Fagerroos tog sig tid för kaffe. Reinholm bor i Östersundom men vill ändå ha sin dos östnyländska nyheter.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

– Nog vill man ha tidningen för att kunna följa med vad som händer i trakten, säger Fagerroos.

Någon speciellt bra artikel från det gångna året kan han inte peka ut, för att så många varit bra.

Kunde vara mer lokalt

Också tidigare chefredaktören Rolf Gabrielsson tittade in på redaktionen och tog sig en tårtbit. Han är glad att sammanslagningen äntligen blev av, han säger att ämnet diskuterades redan under hans tid på Borgåbladet på 1990-talet.

– Tyvärr förlorade ändå tidningen en del av sin lokala prägel i sammanslagningen. Dagens tidning var 32-sidig och av det var 60 procent inte lokalt material. Då frågar man ju sig om det fortfarande är en lokaltidning.

Han säger sig ändå ha noterat med glädje att man från de första numren med stora Östnyländska ämnen istället gått mot mindre, lokala vinklingar. Han tror att det är precis det som tidningen behöver.

Rolf Gabrielsson
Bildtext Tidigare chefredaktören tittade in.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Enligt Östnyland besökte ungefär hundra personer kaffekalasen på Borgå- och Lovisaredaktionerna.

Diskussion om artikeln