Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isproppar sprängs och grävs bort i åar

Från 2016
Långfors kraftverk i Esse å
Bildtext Is samlades vid Långfors i Esse
Bild: YLE/Patrik Enlund

I de österbottniska åarna har det under början av januari förekommit betydligt mer problem med issörja och isproppar än vanligt. I början av veckan har isproppar bekämpats i Esse å, Lestijoki och Perhå å.

Några strandbastur och förrådsbyggnader har tagit skada. På många ställen ligger även skog, åkrar och gårdar under flödesvatten. Nya rapporter om issörja har kommit även från Kyro älv.

Problemen i Perho å försvårades under tisdagen, då en två meter hög ispropp bildades i Murikforsen i Kronoby. Under tisdagen grävdes en alternativ rutt för vattnet i forsen och flödesvattnet hotar inte längre bebyggelsen. Även i övre loppet av ån i Vetil har det rapporterats om problem.

Situationen i Esse å ser i huvudsak ut att lätta. Under början av veckan har gräv- och sprängingsarbeten utförts i Pölsforsen, Maansforsen och Gersforsen. Alla platser där issörjan orsakat problem ligger i Pedersöre kommun. På onsdagen grävde NTM-centralen i Pölsforsen.

Riklig issörja bildas då vattenföringen är stor och det kalla vädret påskyndar isbildningen. Vattenföringen i de österbottniska åarna har under början av året varit dubbel så stor som genomsnittet för tidpunkten. Man hoppas att vattenföringen minskar och ett istäcke bildas och att situationen på så sätt underlättas.

Diskussion om artikeln