Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

30 år av blues från Ventus i Karleby

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 10:13.
Robban Hagnäs
Bildtext Robban Hagnäs
Bild: Yle/Roger Källman

Karlebybandet Wentus Blues Band fyller i år 30 år. Fredagen den 15 januari släpper de albumet “Lucky strike mama” och i sommar blir det stort “födelsedagskalas”.

Wentus Blues Band grundades år 1986 av ett gäng grabbar som hade träffats på Alf Mylläris musikläger i Kronoby (Mylläri är grundaren av Karleby Rockskola). Personkemin fungerade och gänget bestämde att fortsätta spela tillsammans.

- Jag bjöd hem de här Nedervetilpojkarna (Niko Riippa och Kim "Hiding" Vikman) till oss och vi spelade lite en lördag morgon.

Samma eftermiddag hade föreningen för levande musik ordnat så att intresserade band kunde komma och spela i Västra parken i Karleby.

- Dit for vi, så bandet hade sin första träning och sin första spelning samma dag.

Något namn hade det dagsfärska bandet inte, så inför spelningen fick man i all hast lov att hitta på något.

- Vi tränade i Ventus, i mina föräldrars garage, vi hade några blueslåtar i bagaget, så det var naturligt att vi skulle heta “Wentus Blues Band”, säger Robban.

Förslaget var menat som en vits, men så blev det. Under åren som gått har bandmedlemmarna många gånger fått förklara namnet.

- Det är ju många som trott att det är någon som heter Wentus, så vi har förklara att namnet kommer från området, säger Robban.

Samarbete med storheter

Under åren som gått har medlemmar kommit och gått. Basisten Robban Hagnäs och gitarristen Niko Riippa är de två som hängt med i alla år.

Wentus Blues Band har också samarbetat med en mängd tunga namn inom bluesmusiken: Louisiana Red, Eddie Kirkland, Mick Taylor, Louise Hoffsten...

Till bandets tjugoårsjubileum “Family meeting” i Helsingfors bjöd man in alla artister som bandet hade samarbetat med. Konserten filmades och gavs ut som DVD.

- Det var definitivt en av våra milstolpar, något som alla kommer ihåg, säger Robban.

I augusti blir det stort trettioårskalas hemma i Ventus i Karleby. Det blir då lite samma stuk som för tio år sen.

- De flesta som var med på “Family meeting” kommer också att delta i sommar, säger Robban.

Wentus Blues Band uppträder på Ritz i Vasa den 14.1. Skivrelease för “Lucky strike mama” är det i Snellmansalen i Karleby den 15.1. Lördagen den 16.1 medverkar bandet i Finnish Blues Awards i Helsingfors.

Robban Hagnäs om Wentus Blues Bands nya skiva

11:00

Diskussion om artikeln