Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturkiosken ska främja integrationen i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 16:12.
Astrid Nikula är eldsjälen bakom Kulturkiosken.
Bildtext Astrid Nikula
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Den grupp frivilliga som under hösten samlat in kläder och husgeråd till flyktingar i Jakobstad fortsätter sitt arbete. Nu satsar man på integration genom att starta upp en "kulturkiosk" i Frams hus på Skolgatan.

Kulturkiosken ska bli ett aktivitetscenter och en mötesplats där gamla och nya Jakobstadsbor ska kunna träffas och lära känna varandra.

Astrid Nikula, eldsjälen bakom projektet, säger att gruppen fick mersmak och vill fortsätta sitt arbete för flyktingarna.

- Det ska bli en samlingsplats men kultur- och hobbyverksamhet, läxläsning och när vi renoverat lokalen ska vi öppna tehus fyra kvällar i veckan, säger Astrid Nikula.

Integrering är målet

Gruppen märkte att det finns ett behov av en mötesplats med låg tröskel. Utan människomöten sker ingen integrering.

- Inte blir man ju integrerad om man inte umgås med ortsborna. Och integrering sker bara genom att man frotteras mot varandra, talar med varandra och lär flyktingarna och även kanske också själv lär sig något på kuppen, säger Astrid Nikula.

Till Kulturkiosken ska man kunna komma och bara sätta sig ner och bekanta sig med folk.

Auktion ger startpeng

Gruppen kommer att ta över den existerande föreningen Multicultural Maija vid ett medlemsmöte den 24 januari. Men innan dess blir det en auktion som ska ge föreningen en välbehövlig startpeng.

- Vi kommer att auktionera ut gåvor som vi fått. Det är märkesprodukter som exempelvis Iittala och Arabia som lämpar sig som penningskapare för att vi ska kunna jobba vidare med flyktingfrågan, säger Nikula.

Sen kommer man att renovera utrymmena och inrätta ett loppis för barnkläder och tillbehör. I renoveringsarbetet kommer flyktingarna själva att delta.

- Bland flyktingarna finns till exempel utbildade snickare och målare som gärna hjälper till, säger Astrid Nikula.

Mammalådor till asylsökande

Föreningen kommer även att fortsätta att organisera mammalådor som de ger till gravida flyktingkvinnor.

- Vår fjärde mammalåda är på gång. Asylsökande har inte rätt till FPA:s mammalåda. Vi tar gärna emot både lådor och produkter att fylla dem med, säger Astrid Nikula.

Diskussion om artikeln