Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

För fastighetsskötaren är snöröjningen mer än ett motionspass

Från 2016
Uppdaterad 18.01.2016 09:08.
Fastighetsskötare John Ranko kör traktor på Mörtnäsvägen
Bildtext Fastighetsskötare John Ranko har vaknat halv 6 på morgonen och skottat bakgården på Mörtnäsvägen 14 med sin traktor.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kvällen före ett riktigt stort snöfall är John Ranko nervös. Som fastighetsskötare faller det på hans axlar att skotta snö och anställa extra personal om det behövs. Polisens tips om att se snöröjning som motion väcker negativa känslor hos Ranko.

John Ranko kommer till det lilla höghuset på Mörtnäsvägen i en liten traktor. Han äger ett företag som jobbar med fastighetsskötsel på Drumsö. Före intervjun har han hunnit skotta upp bakgården.

På tisdagen när snön vräkte ner över Helsingfors var det bråda tider på Rankos företag.

- Jag sov två timmar på kontoret och jag for iväg igen, säger John Ranko.

John Rankos är företagare i fastighetsskötselbranschen, han kör traktorn i bakgrunden, januari 2016
Bildtext John Ranko äger ett företag i fastighetsskötarbranschen. Hans telefon kan ringa dygnet runt, alltid finns det något att fixa i Drumsöhusen han ansvarar för.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En hare skuttar in på den nyplogade gården. Det är sju på morgonen och haren tittar nyfiket på John Ranko en stund innan den skuttar vidare genom de djupa snödrivorna bakom huset. Kvällen före ett stort snöfall ser Ranko nervöst på väderleksprognosen.

- Jag är ganska nervös kvällen före, och sedan biter jag ihop på morgonen när jag far iväg. Snön måste skottas bort och man skottar tills det är slut.

Fyra personer är anställda på företaget som dessutom tar in extra hjälp när det kommer mycket snö.

Polisens spelregler faller inte fastighetsskötare John Ranko i smaken

Polisinrättningen i Västra Nyland påminde på tisdag om ”snökrigets” spelregler. Städerna och kommunerna har rätt att ploga upp en snövall framför gårdarna. Det är upp till fastighetsägarna att skotta bort vallen.

- Också om plogbilen skulle ha skuffat en snövall framför gården, så är det inte deras plikt att öppna upp en gångstig till er gård. Det är er uppgift. Ta snöskottningen som ett motionspass, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Ta snöskottningen som ett motionspass, skriver polisen.

- En trappa, jo, motion, femtio trappor – då väcker det ganska mycket känslor, negativa känslor, säger John Ranko vars företag ansvarar för skötseln av mer än 40 husbolag.

Mörtnäsvägen 14 på Drumsö 14 januari 2016
Bildtext Cykelställningarna plockas bort när det blir vinter, enligt John Ranko är de i vägen för snöskottningen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Snöskottningen är en viktig sak för invånarna i husen vars gårdar Ranko sköter. På Mörtnäsvägen har staden plogat upp en isig, hård vall av is och snö framför de gångstigar som på gatusidan av huset leder till trappuppgångarna.

- Somliga hoppar över vallarna, men somliga ringer snabbt och säger att ”här är snö, jag kommer inte med mina dansskor över den här vallen”, berättar Ranko.

Diskussion om artikeln