Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasbor vill ta sparken till butiken

Från 2016
Ekologiska färdmedel à la Karis
Bildtext Att ta sparkstöttingen till butiken är något som många Pargasbor önskar.
Bild: Eva Lamppu/Yle

Nu då snön äntligen är här vill många Pargasbor ta sparkstöttingen till butiken. Men det går inte då staden sandar så flitigt. Miljönämnden öppnar nu för att lämna vissa leder osandade.

Pargasbon Jessica Lönnqvist är en av många som gläds över snön och att vintern nu är här med besked. Hon skulle gärna ta fram sparkstöttingen nu då vädret tillåter men Pargas stads ivriga sandande sätter käppar i hjulet, eller grus i medarna kanske man kunde säga i det här fallet.

- Det skulle vara jättetrevligt om man lämnade en liten remsa osandad på gångvägarna. Jag har sett att man gör så på andra orter, säger Lönnqvist som också gärna skulle dra hem barnen i pulka från dagis.

Vy från Äkäslompolo i Kolari kommun i Lappland den 7 januari 2016.
Bildtext Många skulle gärna hämta barnen från dagis i pulka.
Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

När Lönnqvist skrev om saken på Facebook fick hon snabbt många tummar upp av andra Pargasbor som också vill ta sparkstöttingen till butiken. Miljönämndens ordförande Andreas Johansson (SFP) nappade också på diskussionen.

Tekniskt möjligt

Rent tekniskt är det möjligt att lämna delar av en led osandad berättar Johansson men det är ansvarfrågan och vem som betalar om någon halkar och skadar sig som ställer till det.

halka
Bildtext Det gäller att informera om var det är osandat så att ingen halkar och skadar sig.
Bild: Yle/Sune Bergström

- Först gäller det att besluta vilka sträckor som ska ha mindre sandning och efter det måste man informera allmänheten. Innan vi kommit så långt har nog snön smält bort, så tåget har gått för den här vintern.

Osandade vägar verklighet nästa vinter?

Johansson som bor på Heisala säger att då han själv så sällan drar pulkor på Malmen i Pargas har han dålig koll på var det behövs osandade vägar och vill därför ta allmänheten till hjälp.

Pargas centrum på vintern
Bildtext Var tycker du det borde vara sandat/osandat i Pargas?
Bild: Yle/Johanna Ventus

Johansson lovar att frågan kommer att tas upp på miljönämndens möte i februari och innan några beslut tas kommer man att fråga Pargasborna vad de tycker.

- Börjar vi planeringen nu kunde delvis osandade leder vara möjligt nästa vinter, säger Johansson.

Diskussion om artikeln