Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bättre livskvalitet med vinterbad

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 19:01.
vinterbadet vid Kokon siminrättning i borgå
Bildtext Kokon siminrättning i Borgå är en av möjligheterna till vinterbad i Östnyland.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det är många vinterbadare som inte badar överhuvudtaget på sommaren. Vattnet känns helt enkelt för kallt.

Det berättar Peter Ramm-Schmidt från Borgå - en inbiten vinterbadare sedan många år. Han är också medlem i föreningen Borgå vinterbadare rf., som grundades 1991 och som således firar 25 årsjubileum i år.

peter ramm-schmidt från borgå vinterbadare
Bildtext Vinterbadaren Peter Ramm-Schmidt
Bild: Yle/Stefan Härus

Växande förening

Riktigt i början var det bara en handfull medlemmar i föreningen. När Ramm-Schmidt kom med i föreningen år 1996 hade medlemsantalet stigit till 35 medlemmar.

- Vid millennieskiftet exploderade det fullständigt. Plötsligt var vi 200 medlemmar. Efter det har medlemsantalet både stigit och sjunkit och idag är föreningen ungefär 170 medlemmar stor, säger Ramm-Schmidt.

Vinterbadare, Yle
Bildtext Vinterbad gör underverk i människokroppen.
Bild: YLE/Pekka Sipilä

Vintern är oslagbar

Kokon badinrättning i Borgå har blivit en bekant plats för Peter Ramm-Schmidt. Vintertid besöker han vinterbadet i stort sett varje dag. På hösten simmar han nästan inte alls.

- Då är det varken kallt eller varmt. På sommaren är luften varm, men vattnet kallt och det är ju inte heller så behagligt. Vintern är oslagbar. Då är det kallt i luften men varmt i vattnet och känslan man får då man stiger upp ur vaken efter några varv, är oslagbar. Jag mår bättre, orkar bättre och sover bättre på grund av vinterbadet, säger Ramm-Schmidt.

Förutom Kokon badinrättning i Borgå, kan man i Östnyland också vinterbada i Tasträsket i Sibbo, i Lappträsket i Lappträsk, i Hopom träsk i Liljendal och vid Plagen i Lovisa.

Diskussion om artikeln