Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Råd till Ankara: Fortsätt slåss mot IS - inled fredssamtal med PKK

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 13:22.
Oroligheter i Istanbul efter säkerhetspolisens räder mot misstänkta IS-aktivister.
Bild: EPA/ULAS YUNUS TOSUN

Efter de senaste dagarnas bombdåd i Istanbul och Diyarbakır är Tom Kankkonen, utrikesredaktör vid Yle och Turkietexpert, tydlig med sina råd till de styrande i Ankara.

I Istanbul dödades i tisdags flera turister vid ett attentat, som Islamiska staten IS misstänks för. Natten till torsdagen miste både poliser och civilpersoner livet vid ett bombdåd i Çınar utanför Diyarbakır i sydöstra Turkiet. Troligen begicks dådet av den kurdiska PKK-gerillan. Två allvarliga attentat på några dagar - har Turkiet nu förvandlats till en riktig krutdurk, Tom Kankkonen?

- Det är svårt att säga. Men när det gäller IS, finns det i det turkiska samhället ett väldigt starkt motstånd mot jihadisterna - bland alla grupper. Visst finns det turkar som åkt till Syrien för att slåss för IS, men jihadismen är ingen fråga som drar upp skiljelinjer i samhället.

Utrikesreporter Tom KankkonenYle Nyheter
Bildtext Tom Kankkonen
Bild: Yle

- Den stora faran är läget i de kurdiska områdena. Jag talade för någon dag sedan med en bekant i Diyarbakır. Han sa att det börjar uppstå djupa klyftor mellan folk i de kurdiska områdena och dem som bor i västra Turkiet. Och det är väldigt farligt, det kan leda till inbördeskrig.

- IS kan nog vålla stor skada, men rörelsen kan inte riva upp och polarisera det turkiska samhället på samma vis som PKK.

Vad borde turkiska regeringen göra?

- När det gäller IS finns det inte så mycket att göra. Rörelsen måste bekämpas, både militärt och med andra metoder.

- Men i kurdområdena borde man på nytt få i gång fredssamtalen mellan PKK och turkiska staten, och så snart som möjligt få till stånd en vapenvila. Folk har det väldigt svårt där, det råder utegångsförbud på många ställen. I en stadsdel i centrum av Diyarbakır har det varit utegångsförbud i över en månad. Då och då kör myndigheterna in mat, men annars är det mer eller mindre stadskrig. Det måste man få slut på.

Diskussion om artikeln