Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fixa Kokon går från uppmaning till handling

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 18:57.
hilding mattsson, per högström, outi lankia, panu varstala
Bildtext Hilding Matsson och Per Högström från Borgå stad tar emot checken av Outi Lankia från Mannerheims Barnskyddsförbund och Panu Varstala från projektet Fixa Kokon.
Bild: Yle/Stefan Härus

Nu ska Kokon badinrättning rustas upp. Arbetena inleds på våren då vinterbadet är slut och sommarsimningen inte ännu har kommit i gång.

Projektet Fixa Kokon - som kulturaktörer i Borgå startade för att rusta upp friluftsbadet i Kokon - har samlat in drygt 7 000 euro.

Strax före jul hade 6 000 euro kommit in men under mellandagarna kom det in ytterligare en tusenlapp.

- Det här betyder att renoveringen av omklädningsrummen vid friluftsbadet i Kokon kan börja redan under våren, säger Panu Varstala, aktiv inom kulturlivet i Borgå och primus motor för Fixa Kokon.

Yrkesskolor ställer upp

Varstala var i onsdags i kontakt med yrkesskolorna Edupoli och Amisto. Deras personal bekräftade att skolorna ställer upp med arbetskraft när renoveringen av omklädningsrummen börjar.

- Båda skolorna deltar gärna i projektet men mycket beror ju också på hur Borgå stad går vidare med projektet, säger Varstala.

fixa kokon överräckte 7.069 euro till borgå stad för upprustning av omklädningsrummen vid kokonbadet
Bildtext Checken ryms inte i plånboken, konstaterade bildningsdirektör Hilding Matsson.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fint initiativ

Idrottsdirektör Per Högström vid Borgå stad tycker att det är fantastiskt att stadens invånare på det här sättet tar initiativ till ett projekt av den här slaget.

Borgå stad har de facto aktiva byar och föreningar som ser till att det till exempel finns en isplan eller ett skidspår i byn. Borgå stad välkomnar sådan aktivitet - liksom också aktionen för Kokon siminrättning.

Högström hoppas att allmänheten ska uppskatta initiativet och projektet i Kokon siminrättning genom att hålla siminrättningen i gott skick när den väl är renoverad.

- Det handlar inte alltid bara om att rusta upp utan också om att ta ansvar för fastigheter och bevara möjligheterna för idrottsutövning. Det är ett sätt att spara stadens medel, säger Högström.

omklädningsutrymmet vid kokon siminrättning i borgå
Bildtext Det är de här utrymmena som ska renoveras.
Bild: Yle/Stefan Härus

Staden finansierar en del

Den bästa tiden att komma i gång med renoveringen av omklädningsrummen skulle vara efter vinterbadsäsongen.

- Vi kommer nog att försöka få igång projektet i april-maj och hoppas ha det slutfört innan sommarsäsongen tar över, säger Högström.

Hur mycket gör man då med 7 069 euro?

- Det gäller nog för Borgå stad att skjuta till pengar. Med de pengar som Fixa Kokon samlat in ska vi försöka få till stånd de synliga delarna. Vi har funderat kalla in Borgå konstskola som eventuellt kunde dekorera väggarna i omklädningsrummen med bilder av något slag, säger Högström.

För Borgå stad gäller det närmast att göra grovjobbet, renovera duschutrymmena och förnya material där så krävs. Huset är byggt redan 1982.

Nya projekt?

Hur är det då med kulturaktörerna bakom projektet Fixa Kokon? Kommer de att fortsätta samla in medel för andra mål?

- Vi måste ju först se att det här projektet ros snyggt och prydligt i hamn. Mitt förslag är att man vart tredje år bland kulturfolket i staden kunde utse något liknande allmännyttigt projekt som det här, säger Panu Varstala.

Med 7000 euro, Konstskolans insatser samt arbetskraft från yrkesskolorna Edupoli och Amisto, hoppas idrottsdirektör Per Högström att staden ska kunna få till stånd ett fint slutresultat.

Diskussion om artikeln