Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestadsbo misskötte sig, kan mista sina kor

Från 2016
Uppdaterad 14.01.2016 13:04.
Nyfikna kon Japa i Lillby, Pedersöre.
Bildtext Bonden ska ha utsatt sina djur för onödigt lidande.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

En bonde från Kristinestad riskerar att bli av med sina köttkor, 150-170 stycken. Djuren har mått dåligt, stallarna har varit fyllda med avföring och taket har varit bristfälligt.

Enligt åtalet ska mannen dömas för djurskyddsbrott. Fallet behandlas i Österbottens tingsrätt i dag, torsdag.

Bonden ska ha utsatt sina djur för onödigt lidande på en gård i Kristinestad. I åtalet nämns bland annat att golvet i lösdriftsstallet vid två inspektionstillfällen varit fyllt av avföring och därför har det inte funnits torra liggplatser för alla djur.

Avfall som korna kan få i sig

Vidare har jordbrukaren inte sett till att djuren fått tillräckligt med föda och dryck. I ett fall hade korna enbart hö att äta och i ett annat fall har djurens vattenbehållare varit smutsig. Dessutom har taket till lösdriftsstallet varit trasigt.

I åtalet nämns också plast och annat avfall som funnits i djurens utrymmen, och som kan innebära en hälsorisk ifall djuren skulle äta avfallet.

Staten kan få korna

En tjur har vid två inspektioner varit så mager att den antingen borde ha fått "sakenlig vård eller avlivats".

Förutom att mannen borde dömas för djurskyddsbrott anser åklagaren också att han borde utdömas djurhållningsförbud. Det betyder att de 150-170 korna i så fall borde överföras till statens ägo.

Diskussion om artikeln