Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad gör dockorna på vintern?

Från 2016
Uppdaterad 15.01.2016 14:07.
två antika dockor har en tebjudning
Bildtext Två antika dockor har en tebjudning.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

När jag besökte karnevalen i ett snörikt Venedig för första gången, föll jag andlöst för porslinsdockorna. Dockornas mjölkvita porslinsansikten, deras glansiga hårlockar, vita spetsstrumpbyxor och romantiska klänningar gjorde mig stum.

Porslinsdockor i Venedig

Jag köpte tre porslindockor i Venedig. En italiensk brunett med bruna ögon, en havrefärgad skönhet med rosafärgad klänning och en glad flicka med cendréfärgat hårsvall. Det jag inte genast förstod var att jag såg mig själv i de här porslinsvarelserna.

Porslin är ett material som fascinerar mig, genom sin styrka och sin skörhet. Det finns en dramatik och ett lugn i dockor gjorda av det uråldriga, mytiska materialet.

tiotals dockhuvuden
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Det italienska ordet porcellana betyder porslinssnäcka. Man trodde att porslinet var gjort av en snäcka med glansigt och hårt skal. Porslinet är gjort av kaolinlera och är vitt.

Antika dockor på Sveaborg

Då vintern och pudersnön lägger sig över staden känns det som en behaglig bedövning. Det tysta vinterlandskapet gör vardagen mjukare. Mina tankar går till Sveaborg, där jag en gång bott. Vad gör dockorna på vintern då Leksaksmuseet på Sveaborg håller stängt.

Dockorna tar det lugnt. De sitter och konverserar med varandra och dricker te ur gamla porslinskoppar. Samovaren håller teet rykande hett och pälsar och yllesjalar värmer dockornas smala axlar. Några dockor har inte velat stiga upp ur sina vita bolsterprydda bäddar. Klädda i sina vita, långa bomullsnattlinnen, drömmer de om sommaren.

en antik docka sitter vid ett bord med te-dukning
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
två dockor i en vit järnsäng
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
två dockor i vita klänningar med paraply
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Dockans livsstil

Dockorna kan konsten att leva. De är närvarande med varandra och med sig själva. De har kontakt med sin själ och den andres själ. Dockorna kan sluta sina ögon och se inåt.

När jag betraktar de antika dockorna på museet känner jag mig lugn. De kan konsten att leva kontemplativt. Jag kommer att tänka på en gammal ikon jag såg i Venedig. Jungfru Maria bär på en miniatyr av sig själv på sitt bröst.

Samma händer med mig då jag betraktar dockan. Den ger mig perspektiv på mitt eget hektiska liv med mobiltelefonen i handen. Det sista jag gör när jag lämnar Leksaksmuseet på Sveaborg är att jag hittar en julgransdekoration med Jungfru Maria-motiv. Hon är gjord av glas i turkost och guld. Det materiella är besjälat, tänker jag då.

docka i vit klänning
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
en ängel vaktar dockor i en säng
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Leksaksmuseet på Sveaborg öppnar igen 25.3.2016.

ljusrött hus och snöigt landskap på Sveaborg
Bild: YLE/Pia-Maria Lehtola

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln