Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regnbågsfärgad kaptensbindel väcker avsky i Sverige: ”Skulle önska mer respekt”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Tobias Karlsson och Pavel Horak, Sverige-Tjeckien, handbolls-VM, januari 2015.
Bildtext Tobias Karlsson med en vanlig kaptensbindel i VM förra året.
Bild: EPA / All Over Press

Tobias Karlssons beslut att spela med en regnbågsbindel i handbolls-EM i Polen har lockat till sig hatiska kommentarer.

Sveriges lagkapten har spelat med en regnbågsbindel i träningsmatcherna inför EM, och väckt mycket uppmärksamhet. Men alla har inte gillat initiativet.

Landslagets presschef Daniel Vandor berättar till nyhetsbyrån TT att Karlsson fått motta hatiska kommentarer.

– Det är inte några hot, utan mer avsky. Och det är inte några vackra ord. Det är både mejl, telefonsamtal till förbundet, sms och meddelanden på Facebook, räknar Vandor upp.

Saknar respekt

Tobias Karlsson har inte själv läst de ilskna kommentarerna, och konstaterar att han fortsättningsvis står bakom sina värderingar och beslutet att bära regnbågsbindeln.

– Jag är lite förvånad över genomslaget som hela grejen hade. Men det är jättekul. Det är ju det man hoppas på med en sån här grej, att folk ska se det och förstå vad det är vi står för. Det är ju ett budskap vi vill sända ut, säger Karlsson till TT.

– Alla har naturligtvis rätt till sin egen åsikt i sammanhanget, men jag skulle önska att man uttryckte sig lite mer respektfullt mot andra människor än vad en del väljer att göra.

”Tyst manifestation för acceptans”

Karlssons kaptensbindel har uppmärksammats även i Polen, där handbolls-EM kör igång på fredag. I lokala medier har regnbågsfärgerna beskrivits som en protest riktad mot ”den polska homofobin”.

– Det är tråkigt att de har tolkat aktionen som något den inte är, och förmedlat det budskapet vidare till väldigt många i Polen. De har ju i sin tur en genomslagskraft som är stark, grämer sig Karlsson.

– Det har ingenting med Polen att göra, utan är en tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde. Jag hade spelat med den om det var mästerskap i Sverige eller Frankrike eller var som helst annars.

Ingen regnbågsbindel i EM

På torsdagskvällen meddelade europeiska handbollförbundet EHF att de förbjuder flerfärgade kaptensbindlar under EM. Tidigare har EHF godkänt bindeln.

– Jag tycker att det är tråkigt att EHF hindrar oss från att visa vad vi står för vad gäller öppenhet, medmänsklighet och allas lika värde, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln