Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tips från sömncoachen: Gör något du tycker om

Från 2016
Uppdaterad 18.01.2016 12:24.
Katt som sover i en famn.
Bildtext Gosa med en katt eller gör något annat du tycker om och som gör dig lugn innan du går och lägger dig på kvällarna.
Bild: CC

Visste du att du kan bli lugnare av att ligga på höger sida? Det säger yogainstruktören Johnny Granholm som har en sömnskola.

Du har säkert hört dem till lust och leda, sömntipsen som dyker upp överallt: kolla inte på telefonen eller tv:n innan du går och lägger dig, drick inte drycker med koffein i efter klockan sju på kvällen, läs en bok … Johnny Granholm är instruktör inom medicinsk yoga, och han ger oss några nya tips.

1. Andas långsamt

- Vanligtvis tar du ungefär 20 – 25 andetag på en minut. Om du sänker andningsfrekvensen lite grann får du ner stressnivån i kroppen markant, säger Johnny.

Ett enkelt (eller är det?) tips alltså: andas långsammare.

2. Kolla på TV om du vill

- Jag skulle undvika att säga att du inte ska kolla på TV. Jag säger: gör något som känns roligt som du mår bra av. Tycker du om att se på TV och känner dig lugn av det, så gör det. Tvinga dig inte bort från saker du tycker om.

Många påstår ändå att ljuset från skärmen stimulerar vår hjärna så att vi piggnar till?

- Så kan det vara, men du känner ju själv vad som gör att du slappnar av. Du kan till exempel lyssna på musik, och det måste inte vara lugn musik om du inte tycker om sådan. Lyssna på hårdrock om det är det du gillar. Det är viktigt att du mår bra när du går och lägger dig. Hellre det än att du tvingar dig till något du inte är bekväm med.

3. Somna på rätt sida

Enligt medicinsk yoga är det bra om du lägger dig på din högra sida.

Betyder det här att vi som somnar på vänster sida gör helt fel när vi lägger oss?

- Absolut inte. Du ska somna på ett sätt som känns okej för dig, så lägg dig inte på ett sätt som inte känns bra för dig. Men din hjärna och ditt nervsystem är uppdelat i två olika delar och den del som aktiverar lugn och ro, den aktiveras när du lägger dig på höger sida.

Det här nämns i indisk medicin men också mer och mer inom västerländsk medicin, berättar Johnny.

- När du lägger dig på höger sida kommer du automatiskt, efter ungefär en minut, att börja andas bara genom den vänstra näsborren. Då kommer du också att bli lugnare i kroppen. Testa!

Johnny Granholm
Bildtext Johnny Granholm öppnade sömnskola när han upptäckte att många led av sömnproblem.

Sömnen ett stort problem i dag

Johnny är yogainstruktör och det var under sina yogatimmar han upptäckte att många led av sömnproblem. Därför bestämde han sig för att starta upp en sömnskola.

- På samma sätt som vi kan gå till ett gym och träna våra muskler kan vi också träna upp vår sömnförmåga, säger han.

Många av de sömnproblem som Johnny stöter på och som han själv också upplevt är stressrelaterade.

- Inte bara det att du har för mycket på jobbet. Du kanske är arbetslös och ligger hemma, och då upplever du också stress.

Väldigt mycket handlar om att minska på stressnivån, och inte bara på kvällen utan också under dagen.

Kraven i samhället är för höga

Johnny tror att samhällets prestationskrav gör att många känner sig allt mer stressade. Vi ska ha det perfekta jobbet, utseendet, hemmet och fritidsintressena. Eftersom ingen av oss är någon sorts övermänniska är det här ohållbart. Det är inte konstigt att sömnen påverkas.

Vad är det vanligaste misstaget vi gör när det kommer till sömn?

- Allt för mycket stress och allt för få saker som vi under vår vakna tid tycker är roligt.

Vi hittar på en massa måsten, borden, plikter och skyldigheter, kanske helt i onödan.

- I stället borde du ta en liten paus nu och då och lyssna på musik eller göra något som gör att du känner dig tillfreds, säger Johnny.

Ha roligt alltså. Kom ihåg det!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln