Minna Dufton: Undvik äktenskap om ni har svårt att hålla nyårslöften
Tills döden skiljer oss åt, hette det när Minna Dufton gifte sig för första gången. Nu är hon gift för andra gången och har insett hur stort löfte äktenskapet är.
– Att ingå ett äktenskap är ett väldigt stort löfte, speciellt med tanke på att ungefär 40 % av äktenskapen i Finland leder till skilsmässa. Tyvärr är det ofta något annat än döden som skiljer oss åt.
Minna Dufton är journalisten och författaren som gifte sig för andra gången och beslöt att skildra sina tankar och erfarenheter i bloggen Toinen kerta toden sanoo. Bloggen, som ursprungligen skulle upphöra efter några inlägg, växte till en bröllopsguide för alla de som vill vara sig själva oberoende av om de gifter sig för första eller andra gången, och så vidare. På hösten kom också hennes tryckta guide, Raggarimorsiamen hääopas.
Genom sina egna erfarenheter har Dufton lärt sig att äktenskapslöftet är något man ska fundera noga på innan man gifter sig, speciellt nu i tider av brutna nyårslöften .
Från misslyckande till ett nytt försök
Dufton hade inte tänkt sig att första äktenskapet skulle sluta i skilsmässa. Hon hade tagit löftet om evig kärlek på allvar och upplevde skilsmässan som ett stort misslyckande. Det tog flera år innan hon kunde acceptera det som hänt och starta om från början.
– Jag fick ta en funderare på vem jag egentligen är och vad jag egentligen vill göra.
Hon lovade att aldrig gifta sig igen. Men också det löftet fick hon skrota. Hon träffade en ny man som fick henne att för andra gången svara "ja".
– Jag kom till insikt att jag inte kan låta det förflutna fungera som en broms i mitt liv om jag ska fortsätta leva.
Är det skamligt att stå för andra gången vid altaret?
Frågorna var många och känslorna svallade när Dufton i praktiken skulle börja ordna sitt andra bröllop. Har jag en rätt att gifta om mig, frågade hon sig själv.
– Vi har i vårt samhälle fortfarande svårt att förhålla oss till äktenskap som ingås för andra, tredje gången, o.s.v. Erfarna brudar och brudgummar vandrar med svansen mellan benen in i bröllopsaffärerna och tänker “Här borde jag inte vara”.
Enligt Dufton är det främst den lutherska kyrkan som borde bidra till att minska på den skam som människor kan känna när de gifter om sig. Kyrkan har fortfarande en något negativ inställning till omgifte.
– Om vi skiljer oss i den här takten måste samhället och kyrkan också acceptera att människor gifter sig två eller flera gånger. Jag är en återanvänd brud och skäms inte över det!
Ta löftet på allvar
Dufton anser numera att äktenskapet är ett av de svåraste löften vi ger åt varandra och anser att det är ett kontrakt som ska följas. Efter sitt andra äktenskap har hon inte gett några löften över huvud taget, just för att det är så svårt att hålla dem.
– Människor vill binda sig, men frågar sig sällan varför? Det är en fin sak att man vill vara tillsammans och kanske bilda familj – men kan man hålla löftet om evig kärlek?
Dufton tycker att det ligger i tidens anda att människor har väldigt brottom och inte har tålamod när man avger viktiga löften.
– Vi är rastlösa och det finns massor med alternativ och vi har svårt att koncentrera oss på det viktiga, det vill säga själva löftet.
Samtidigt händer det så mycket i en människas liv, man utvecklas och förändras. Det är enligt Dufton en bedrift om man lyckas hålla löftet till döden.
Tips av en återanvänd brud
Bara för att man gifter om sig är det ingen orsak att inte fira ordentligt! Om man vill slå på stort och köra fullt ut så ska man absolut göra det, tycker Dufton. Vähän pieleen on yleisön mieleen, är hennes motto på finska. Det betyder på svenska ungefär att bröllopsgästerna uppskattar de erfarenheter bruden eller brudgummen har från tidigare och att de bjuder på sig.
– Var modig, gå rakt i ryggen och vänd erfarenheterna till en stolthet. Ett bra löfte för framtiden är att lämna bördorna bakom dig!
Efter Nio om löften, måndagen den 18 januari 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.