Nu bryggs det öl i Nykarleby
Efter tre, fyra år av planering finns nu de första litrarna av Jacobstads öl på tank. I mitten av februari är ölet klart att smaka.
Rent fysiskt finns mikrobryggeriet i den gamla konstskolan i Nykarleby, bolaget heter Pedersöre hantverksbryggeri och ölen saluförs som Jacobstads. Paret bakom, Daniel Löf och Pia-Maria Holkkola-Löf värnar om det lokala.
- Själva processen med att göra konceptet kommersiellt till vad det är idag tog lite mindre än ett år. Under tiden före lärde vi oss att brygga öl och vad som krävs, som till exempel tillstånd, säger Daniel Löf.
Tanken är att bryggeriet ska vara ett familjeföretag och än så länge gör paret det vid sidan om sina jobb.
Byråkrati på byråkrati
Vägen till att kunna börja brygga öl har varit kantad av byråkrati.
- En hel del tillstånd behövs och man måste ha tålamod. Men hjälpen och direktiven från myndigheterna har varit fantastisk. Man behöver inte alls vara rädd att ge sig in i den här processen. Man måste bara vara beredd att det kostar och tar tid, säger Daniel Löf.
Har du förslag på förbättringar när det gäller den här processen?
- Vissa rapporter man måste skicka måste ännu skickas med traditionell post medan andra rapporter går att skicka elektroniskt. Där kunde man förbättra för att göra det smidigare.
Det nya mikrobryggeriet i Jakobstadsregionen har kostat paret mellan 50 000 och 100 000 euro.
God respons
Så här långt säger paret sig ha fått endast god respons. Trots att ölutbudet i affärer och barer utökats mycket de senaste åren tror man här på att det ska gå vägen.
- Det blir allt populärare att stöda det lokala, speciellt mikrobryggerierna. Vi ser en boom i Finland och den fortsätter, säger Pia-Maria Holkkola-Löf.
- De krögare vi varit i kontakt med i Jakobstad och Vasa har alla varit intresserade vilket vi är tacksamma för. Vi behöver lokala krögares support om vi ska göra det här till något som regionen kan identifiera sig med, säger Daniel Löf.
Den första ölen är en pale ale som ska heta Pietarsaari. En indian pale ale är också på gång. För bryggeriägarna handlar det om ett hantverk.
- Det är lokalt och handgjort med kärlek, säger Holkkola-Löf.
Två restauranger i Jakobstad och en i Vasa kommer att sälja ölet. Än så länge har bryggeriet inte kapacitet att tappa ölet på flaska och sälja till affärer.
