Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Väktare med invandrarbakgrund ger mervärde"

Från 2016
Flera väktare fanns på plats vid kommunkansliet i Vörå.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Att ha anställda med invandrarbakgrund bedöms vara en fördel för väktarbolagen. Också Helsingforspolisen inleder en kampanj för att locka unga med invandrarbakgrund till polisyrket.

Anställda med invandrarbakgrund ger företaget kännedom om språk och kulturer, och det är alltid en positiv sak, konstaterar personaldirektör Anrika Salonen på väktarbolaget Turvatiimi.

- Det är naturligtvis också bra för företagets image, vi har en internationell profilering, säger Salonen.

På säkerhetsföretaget Securitas erfar man att det för många kunder spelar stor roll att det finns väktare som behärskar språk utöver finska och engelska, och känner till andra kulturer.

- I jobb där våra väktare kommer i kontakt med människor med utländsk bakgrund ger det ett mervärde när man till exempel kan kommunicera på sitt eget modersmål, säger Vesa Perkiö, Securitas personaldirektör.

Ett exempel på sådana jobb är asylboenden och allmänna platser i närheten där de asylsökande rör sig.

Engelska viktigaste främmande språket

Också på servicebolaget ISS ser man att kunskaper i särskilt arabiska är till fördel när man säljer tjänster till asylboenden. Personaldirektören på ISS, Sirpa Huuskonen konstaterar ändå att man klarar sig långt på engelska.

Engelskans betydelse upprepas av Securitas Vesa Perkiö och Turvatiimis Anrika Salonen.

- Dessutom efterlyses också tyska, ryska och franska av kunder. På mottagningscentraler för flyktingar efterfrågas arabiska och somaliska, säger Salonen.

Ingen strategi

Inget av de tre bolagen har någon särskild strategi när det kommer till rekryteringen av personer med utländsk bakgrund. Alla ansökningar behandlas lika och några särskilda språkkrav utöver de inhemska språken och engelska har varken Securitas, ISS eller Turvatiimi när de rekryterar.

- Undantaget är då kunden ställer särskilda krav på språkkunskap, då beaktar vi det också i rekryteringen, säger Perkiö.

Sirpa Huuskonen på ISS tror att antalet väktare som har invandrarbakgrund blir fler i takt med att antalet nationaliteter i Finland ökar. Enligt Huuskonen är det möjligt att man i framtiden måste fästa större uppmärksamhet vid nationalitet och språkkunskaper i rekryteringen.

Poliisiksi Stadiin ska locka invandrarunga till polisyrke

Polisen i Helsingfors inleder kampanjen Poliisiksi Stadiin som riktar in sig på Helsingforsunga, särskilt dem med invandrarbakgrund. Hos polisen är behovet av personer som talar somaliska och arabiska stort.

- Det skulle underlätta mycket om vi hade någon inom polisen som kunde tala språket så vi inte alltid behövde kalla in en tolk. Kulturkännedom hjälper också, säger överkonstapel Heidi Warelius.

En gemensam kulturell bakgrund och ett gemensamt språk bidrar till att öka förtroendet för polisen bland invandrare, tror Warelius.

Kampanjen är ett samarbete med Vuosaaren lukio, Vuosaaren peruskoulu och Stadin ammattiopisto. Ungdomarna i skolorna kommer att ha möjlighet att få sommarjobb och prao hos polisen.