Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyll inte på åldern om du blir fet

Från 2016
Uppdaterad 15.01.2016 07:43.
Fetma.
Bild: Wikimedia Commons

Fetmaforskaren Patrik Borg säger att det är en missuppfattning att människans ämnesomsättning förändras med åren så att man lättare blir fet, jämfört med då man var yngre. Det sker nog förändringar i ämnesomsättningen, men de är så små att de har en liten betydelse för vikten.

Kroppens egen energiförbrukning minskar med omkring en procent på några årtionden. En stor del av det kan motverkas om man lever ett lika aktivt liv som man gjorde som ung. En chokladplatta ökar vikten hos en femtioåring lika mycket som hos en tjugoåring, säger Borg.

Också i vetenskapliga undersökningar har man märkt att människor av någon orsak fetmar då de blir äldre. Borg tror att orsakerna kan vara helt andra än förändringar i ämnesomsättningen.

Mera stress och mindre motion

- Livet blir ofta stressigare, man sover dåligt och har inte mera lust med motion. Det har en direkt betydelse för vikten. Stränga bantningskurer som man kanske har ägnat sig åt som ung fungerar inte utan godisbegäret och frosseriet kommer in i bilden. Också problem med hälsan kommer till.

Förändringar i ämnesomsättningen, mindre muskelmassa och hormonella faktorer börjar få betydelse i för anlagen att fetma först i pensioneringsåldern, säger Borg.

- En sjuttioåring har en annan ämnesomsättningen än en student. Däremot kan man som fyrtioåring inte lägga skulden för fetma på ämnesomsättningen,

Ensidig viktkontroll

Finländarnas uppfattning om viktkontroll är alltför ensidiga. Vi favoriserar snabb bantning men det är svårt att uppnå hållbara resultat. Motion kan lindra stress och då syns viktminskningen under en längre tidsperiod. Det räcker med någon trevlig motionshobby några gånger i veckan och en aktiv vardag.

Motionens inverkan på vikten hänger inte direkt ihop med mängden brända kalorier. Människan använder synnerligen effektivt den energi som hon får via födan.

För en kvinna på 70 kilo krävs en promenad på fyra timmar för att bränna den energi hon har fått av att äta en chokladplatta på några hundra gram, säger Borg.

Också sömnen har en stor betydelse. Redan en dåligt soven natt kan leda till att hungern ökar med tre- fyrahundra kilokalorier. Trötta människor äter dessutom gärna godsaker och orkar inte motionera.

Tuukka Lukinmaa/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln